Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister vid hantering av kontanter och med moms

Annons

Kommunens bageri säljer bröd till privatpersoner. Det strider emot kommunallagen. Cafeterian i stadshuset har 12 procent i moms trots att de borde ha 25 procent. Det visar en granskning av kontanthanteringen i Borlänge kommun.

En revisionsrapport visar att kommunen har flera brister i kontanthanteringen. Bageriet på arbetsmarknadsenheten säljer bröd till kunder som inte jobbar på kommunen. Det får man inte göra enligt kommunallagen. Kommunen får inte sälja varor på den öppna marknaden om det konkurrerar med privata affärer. Revisorerna anser att detta måste upphöra. Brödförsäljningen registreras inte heller varje dag som det borde göras, utan ungefär en gång i månaden.
Cafeterian i stadshuset har 12 procents moms på allt de säljer. Den momsen gäller bara för fika som äts någon annanstans. Serveras maten i cafeterian ska de betala 25 procent i moms. Även detta är något revisorerna riktar kritik mot.

Osäker förvaring

I rapporten tar man också upp brister i hanteringen av kontanter. Den sker ofta på ett sätt som inte är säkert. Kommunen har skaffat speciella säkerhetsskåp där pengar ska förvaras. De används inte vid alla verksamheter. Nya rutiner måste fram anser revisorerna. På en av kommunens kafeterior förvaras kassaskåpet i samma rum som nyckeln. Revisorerna tycker inte att det är tillräckligt säkert, trots att rummet är larmat.
- Ibland känns det som att kommunen står utanför lagar och regler, säger moderaternas oppositionsråd Ulla Olsson.

Följa lagar

Hon tycker att allt som har med pengar att göra måste skötas efter de lagar som finns. Det får inte hanteras på ett amatörmässigt sätt. Hon anser inte heller att kommunens verksamhet, till exempel bageriet, ska få konkurrera med privata aktörer. Cafeterian i stadshuset tycker hon har skötts dåligt på senare år.
- Jag upplever att ingen riktigt har koll. Det är lite skyddad verkstad. Kommunledningen måste diskutera hur det här ska skötas, säger Ulla Olsson.

Arbetsgrupp

Kommunalrådet Nils Persson säger att de har startat en arbetsgrupp som ska gå igenom kontanthanteringen på kommunen. Meningen är att gruppen ska tillmötesgå revisorernas önskemål om förändringar. Revisionsrapporten ska också diskuteras på finansutskottets möte på tisdag.
- Det är ju därför vi har revision, för att komma tillrätta med sådana här brister, säger han.
När det gäller bageriet tycker Nils Persson att man måste väga konkurrensfrågan mot de arbeten som bageriet skapar. Det är en arbetsplats för handikappade som kanske inte kan få jobb någon annanstans.
- Vi är skyldiga att se till att folk ska kunna arbeta.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons