Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygger under lågkonjunktur - hoppas kunna pressa priserna

/

Annons

Anna och Stefan Schelin vinner på den ekonomiska krisen. De köpte en tomt i en marknad på nedgång. Nu hoppas paret också kunna pressa kostnaderna när huset ska byggas.

De hade så smått börjat fundera på hur boendet skulle se ut när barnen flyttat. Men letat aktivt har Anna och Stefan inte gjort. När chansen till ett bra läge dök upp slog de till.
- Vi snubblade nästan över tomten. Budgivning direkt och fem dagar senare var det klart. Vi kände att det egentligen inte fanns något skäl att tveka, säger Anna.
Det var ingen särskilt billig affär. Strandtomten på Trollarudden i Sunnanö utanför Torsång tilltalar många.

Stagnerad marknad

- Men marknaden hade börjat stagnera. Antalet budgivare var nog inte så många som det skulle ha varit för kanske ett halvår sedan. Det bidrog väl till ett lägre slutpris. Det var dock inte avgörande för vårt intresse. Vi har båda vuxit upp vid havet och visste vad vi var ute efter, menar Anna.
Om marknadsläget håller i sig kommer de kunna spara in en hacka även på husbygget.

Noga att upphandla

- Kan man det är det bra. Vi kommer vara noga i våra upphandlingar och gå ut med förfrågningar till ett flertal.
Det nya huset planeras efter tomten. Det blir en enplansvilla med någon form av loft. De har själva ritat på det. En arkitekt fungerar som bollplank. De hoppas kunna göra en del själva. Men el, badrum och avlopp och sådant överlåter de till yrkesfolk.

Bygglov i vår

I vår nån gång hoppas de få klart med bygglov. Julen om två år vill de kunna fira i det nya huset. Nuvarande hus ska säljas. Under byggtiden flyttar de in till stan där båda jobbar.
- Då kan vi lägga allt krut på det nya. Ett husprojekt räcker. Barnen gillar nog också tanken på att bo i stan ett tag. De är i rätt ålder.
Både Anna och Stefan är ekonomer.
- Det gör nog att vi kan se det här med kris i ett lite vidare perspektiv. Det kan vara en fördel. Vi blir kanske inte lika skrämda. I mångt och mycket späds den på av rena spekulationer, säger Anna.

Mer läsning

Annons