Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens hjältar var ”de skadade” som låg genomblöta i kylan i en timme

/
  • Här slipas samarbetet mellan räddningtjänsten, sjukvården och pappersbruket. Allt måste fungera om olyckan skulle vara framme på riktigt.Foto: JOHNNY FREDBORG.
  • Sirrka Murtokangas är med som sjuksköterska i en övning för första gången. Privat är hon en av dem som överlevde tsunamiktatatrofen i Thailand och har alltid en beredskap för olyckor.-- Vad som helst kan hända på en sekund.Foto: JOHNNY FREDBORG
  • Det är bara några grader ute och Martin Giessbeck, som går räddningstjänst på gymnasiet, har legat blöt och avklädd länge. Nu måste alla som spelar skadade få varma filtar.-- Det är kallt men okej, tycker Martin om övningen.Foto: JOHNNY FREDBORG
  • En första sanering, avspolning med vatten, för de skadade som fått frätande gas över sig. I verkligheten blir övningen mycket kall för dem som spelar skadade, elever på räddningsgymnasiet.Foto: JOHNNY FREDBORG
  • Två

Annons

Snart ska övningen börja, en spelad gasolycka på pappersbruket.
Räddningspersonalen är redo.
Men dagens hjältar blir ungdomarna på räddningsgymnasiet, som spelar skadade. De ligger i en timme och väntar i kylan, med genomblöta kläder.
När kroppstemperaturen sjunker ingriper ambulans-personal på riktigt.

Klockan nio går övningslarmet. Traktorlastaren har råkat köra in i en tankvagn med svaveldioxid. Den giftiga och frätande gasen (vatten i verkligheten) börjar läcka ut.
All personal som är med i övningen sätter igång på allvar. Ett viktigt syfte är att slipa samarbetet mellan sjukvården, räddningstjänsten och företaget.
- Man går in för det här som om det är på riktigt. Det är enda sättet att se vad som fungerar bra eller inte, säger Karin Raninen-Jansson, sjuksköterska och beredskapssamordnare på Falu lasarett.
Hon är klädd i skyddsdräkt och huva med andningsfilter.

Blött och kallt

I övningen ska sjuksköterskorna ta hand om skadade, människor som har fått frätande svaveldioxid på kroppen.
Elever från räddningsgymnasiet spelar skadade. De ligger på marken och blir sanerade, spolade med vatten. Kläder måste också av.
Men temperaturen utomhus har just krupit över nollstrecket. Risken för att ungdomarna ska ta skada av köld och fukt växer. En koll med tempen visar att kroppstemperaturen är nere på 36,2 grader. Nu krävs en insats på allvar. Alla får snabbt varma filtar.
Martin Giessbeck sveper om den bara kroppen.
- Det blev lite kallt. Men det är okej ändå, tycker han om övningen.
Han och kompisarna som medverkar går första året på gymnasiets räddningstjänst. De som DD pratar med ser kölden som en prövning.
- Det är så här det är. Det ger bara mersmak, säger Max Andersson om yrkesvalet.
Även vid en verklig gas-olycka måste de skadade vänta på sjukvård. Alla måste först saneras och spolas av från frätande ämnen, förklarar Michael Grundén, brandchef på Kvarnsvedens pappersbruk.
- Annars slår de ut ambulansen och senare sjukhusavdelningen.
KARIN SIMONSSON
0243-920 21
karin.simonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons