Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daghemsbarn tog vara på sin frukt

/
  • -- Oj, titta det rinner ner i hinken, sa barnen. Bland andra är det Erik Holeriks och Tova Andersson som ser vad som händer när pressen arbetar.FOTO: KENNETH ISELI
  • Tindra pumpar på med domkraften så att brädbitarna trycker ned locket som täcker över de rivna äpplena. Nertill sprutar musten ut, ner i en kastrull.
  • -- Rivmaskinen är också ett hempul, säger Åke Örjes.Erik Holeriks kastar ner äpplena i rivmaskinen. Kicki Jons övervakar.

Annons

Familjedaghemmet Mellangården i Amsberg har många äppelträd på gården.
När bybon Åke Örjes ändå hade utrustningen uppställd på sin egen gård visade han ungarna hur man gör äppelmust.

Paret Örjes i Amsberg brukar göra must på äpplena. Tillsammans med familjen i gården intill har man fixat ihop nödvändig utrustning.
Varje höst blir det ett antal liter äppelmust åt släkt och vänner. Så har de gjort de senaste åtta- tio åren. Familjedaghemmet är miljöcertifierad och gör redan sin egen kräm och mos, exempelvis.
Nu stod tillverkning av must på schemat för första gången. Åke och Margareta Örjes bjöd in daghemmet och visade hur det skulle göras.
De 5-åriga barnen tog två stora svarta säckar fulla med äpplen med sig till Örjes. Först revs äpplena, sedan pressades saften ur.
Direkt efter värmdes saften upp på vedspisen till cirka 85 grader. Detta för att få bort eventuella bakterier. Sedan var den klar att avnjutas.
- Helt utan tillsatser. Kanske ska den blandas ut med lite vatten. Den står sig säkert en vecka i kylskåpet. Jag brukar frysa ned den i mjölkförpackningar. Praktiskt, säger Margareta Örjes.
Barnen och pedagogerna var tacksamma före lektionen. Runt 25 liter must fick de ut. Sedan provsmakade man musten.
- Kanon, nu har vi måltidsdryck i höst. Det tackar vi för.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons