Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel jobbade som volontär i Ghana

Annons

Daniel Wallinder tillbringade två månader i Ghana som volontär. Med sig hem har han en trumma, ett minne för livet och ett nytt namn.
- Man tror att ens eget system är bäst. Men man inser att andra system fungerar också.

I våras åkte Daniel Wallinder till Ghana. Han fick volontärjobbet via ett företag som specialiserat sig på volontärresor. Boende och resa fick han betala själv. Första veckan i Ghana var en total kulturkrock.
- Det var kaos. Man kunde inte se någon organisation alls. Det tog ett tag att vänja sig.
Han fick bo hos en 60-årig dam som hette Matilda. Hon hade ett stort hus där många andra volontärer också bodde. Det var ett sätt för henne att tjäna lite pengar. Daniel är undersköterska och fick jobba på ett sjukvårdscentrum utanför huvudstaden Ackra. Ghana är ett ganska så väl fungerande land.
- De visste inte riktigt vad de skulle ha oss till. Det fanns redan utbildad personal.

Väga barnen

Han fick syssla med att väga barn och se till så att de åt ordentligt. Daniel reagerade på att de hade väldigt dålig handhygien. I Sverige är det A och O inom sjukvården. Efter några veckor tog han och några andra volontärer på sig att organisera journalsystemet. Det var 16 000 pappersjournaler. Det tog två veckor.
- Det låg papper på golvet och i trasiga pappkartonger, berättar han.
Det bästa med att resa som volontär tycker Daniel är att man kommer in i kulturen. Man umgås med ghaner och man äter maten. Han fick till exempel vara med på ett bröllop.

Aga är tillåten

- Det var hur mycket folk som helst. Det är ett mer socialt folk än svenskar och det var mycket musik och dans.
Efter att ha varit på sjukhuset i sex veckor fick han komma till en skola. Första dagen träffade han en lärarinna som hade en pekpinne i vardera hand som hon slog barnen med. Aga är tillåtet i Ghana.

Berättade om Sverige

- Det var väldigt jobbigt att se. Men på något sätt får man acceptera att det är så deras kultur är. Man kan inte komma dit och kräva att de ska sluta.
Daniel gick runt i klasserna och berättade om Sverige. Då var han noga med att påpeka att aga är förbjudet i Sverige. Barnen blev glada när de fick höra det.
Han tycker att resan har gjort honom mer ödmjuk inför andra kulturer. Man får ta seden dit man kommer och inte försöka påtvinga dem sin egen kultur. Daniel tycker att han har utvecklats som person.
I höst ska han läsa internationell relationer i Malmö. Efter att han varit i Ghana blev han mer säker på att det var rätt utbildning.
- Det är viktigt att göra något om man kan.

ANNI ALM

Mer läsning

Annons