Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De tycker att det är bättre att pissa i sätet"

Annons

Skulle du klara att hålla dig i nära åtta timmar när blåsan trycker på? Kjell Widing, 56 år, från Nygårdsdalen är rullstolsburen och blev tvingad att hålla igen på en flygresa till Teneriffa. Flygbolaget utlovade en vagn på planet att ta sig till toaletten med som inte fanns.
- Man blir nonchalerad, säger han.

För några år sedan drabbades Kjell Widing, 56 år, från Nygårdsdalen av en stroke och blev rullstolsburen. Värmen utomlands är bra för hans reumatism och han vill inte bli hindrad att resa trots sitt handikapp.
- Specificerad resa var svindyrt såklart så då tittade jag på en ospecificerad sista minuten-resa, det skiljde 14.000 kronor på priset.
Han berättar att han aldrig hört om någon annan som åkt ospecificerat som handikappad och såg det hela som ett experiment. Resebyrån reagerade på att han som handikappad valde att åka ospecificerat som innebär att man kan hamna på vilket hotell som helst.
- Men varför skulle det vara omöjligt, man får ju byta hotell om man inte är nöjd och det här är ett rimligt skäl att byta hotell.

"Bättre att pissa i sätet"

Kjell och hans assistent Jessica Berg, 31 år, åkte till Teneriffa två veckor i vintras. Resebyrån skickade en fråga till flygbolaget för att kolla om det var möjligt för kunden att använda toaletten eller i annat fall kissa i en flaska. Som svar fick Kjell att "dra ner byxorna och kissa i en flaska är omöjligt med tanke på övriga passagerare".
- Jag är inte mentalt handikappad, säger han och menar att han skulle sitta närmast fönstret under en filt och sedan skulle en sköterska gå och hälla ut kisset i toaletten. Kjell blev informerad om att planet på vägen ner till Teneriffa inte hade en särskild vagn där man kan skjutsa rullstolsburna till toaletten men däremot det större planet på vägen hem hade det. Men det större planet visade sig sedan också vara utan vagn. Kjell blev tvungen att hålla sig i sammanlagt sju och en halv timme eftersom personer som är rörelsehindrade tvingas gå ombord på planet först av alla för att sedan gå av sist.
- De tycker att det är bättre att pissa i sätet än fixa en vagn som man kan använda.

Tråkig inställning

Kjell berättar att vagnen är hopfällbar och tar ingen plats överhuvudtaget.
- Sådana här svar accepterar inte jag och särskilt inte lögner.
Flygbolaget menade att man istället kan använda en uridom eller blöja.
- Men blir det inte mer problem för övriga passagerare att känna doften från en blöja när de sitter och äter än att flygplanen fixar en vagn?
Han tycker att det är tråkigt att flygbolaget har en sådan inställning.
- Tankesättet är att de som är handikappade ska vara glada att få åka med överhuvudtaget.
Hotellet i Teneriffa var inte informerade om att Kjell var rullstolsburen men kunde lösa det så att han fick ett handikappanpassat hotellrum på bottenvåningen.
- Om man är rullstolsburen är det ett önskemål och ska ses som specificerad resa men jag kan inte se det som ett önskemål att sitta i rullstol.

ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se

Mer läsning

Annons