Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De vaknar på nätterna och gråter - alla mår sämre efter beslutet”

/

Annons

Migrationsverket har begärt avvisning av fyra kurdiska barn i Borlänge. De bor sedan 3,5 år i Sverige och pratar kurdiska och svenska.
- Migrationsverket har letat upp fadern i Turkiet och vill skicka barnen till honom. En man som en gång blev av med vårdnaden. Det ska mycket till innan pappan förlorar den i Turkiet, säger Ragnhild Pohanka, vice ordförande i Borlänge Falu asylgrupp.

Det handlar om fyra kurdiska barn i åldrarna åtta till fjorton år. De kom till Sverige för drygt 3,5 år sedan från Turkiet. Efter att mamman och barnen för två år sedan fick avslag på begäran om uppehållstillstånd försvann hon. I dag vet ingen var hon är eller ens om hon lever. Barnen är sedan dess, av socialförvaltningen, familjehemsplacerade hos en syster till barnens mamma, Remziye Mutlu. Barnens gode man är Josef Erdem.

Mår psykiskt dåligt

Alla fyra mår psykiskt illa av hotet om avvisning som kom i förra veckan. Deras ovissa situation för övrigt har gjort att de sedan flera år besöker barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
- De vaknar på nätterna och gråter. Något barn vill också ta livet av sig. Alla mår klart sämre än tidigare sedan avvisningsbeslutet kom, säger mostern.
Barnen har inte träffat fadern i Turkiet på fem år. I fredags hörde han av sig och berättade att turkisk polis ringt och erbjudit honom vårdnaden. Något han accepterar.
- I Turkiet fråntogs han vårdnaden. Mycket ovanligt. Där är det annars pappan som får den oftast vid skilsmässa. Men Migrationsverket tycker tydligen att barnen ska skickas tillbaka till en sådan man, säger Ragnhild Pohanka.

Överklagar

Nästa steg är att överklaga till Migrationsdomstolen. Detta kommer ske via advokat Tryggve Em-stedt som är barnens ombud.
- Vi åberopar uppehållstillstånd av humanitära skäl. Sett till de fakta som föreligger i detta fall har jag under mina 40 år med invandrarfrågor aldrig sett något liknande. Att man skickar så små barn ensamma till ett annat land. Barnen har det bra här hos mostern, säger Ragnhild Pohanka.
I morgondagens tidning motiverar Migrationsverket sitt beslut.KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons