Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är otäckt, det förekommer förtäckta hot”

/

Annons

Nu pågår en tävling för företagare i Borlänge som sitter inne med energieffektiva lösningar. Tävlingstiden går ut i slutet av mars nästa år.
- Vi kan informera, stötta och ta emot tävlingsbidrag, säger kommunens näringslivschef, Tiina Ohlsson.

Energy Spin-off Contest. Så heter tävlingen som söker framtidens energilösningar. Den anordnas av Energimyndigheten inom ramen för Uthållig kommun och omfattar 66 kommuner i landet. Däribland Borlänge.
För företagare eller anställda med idéer om smartare och mer hållbar energianvändning ligger pengar i potten. Totalt tävlas det om 175 000 kronor, varav 100 000 i första pris. Tävlingen är öppen för aktiebolag med en registrering på minst tre år.
- Tävlingsidén ska vara en vidareutveckling av den nuvarande verksamheten i företaget. Idén ska gå att sälja och bli en ny nisch inom företaget eller avknoppas i ett eget företag så småningom. Det går att lämna flera tävlingsförslag, säger Tiina Ohlsson.
Hon tror att länets företag sitter inne med en rad goda idéer. Sådana med fokus på lokala aktiviteter som bidrar till en hållbar energianvändning inom ett tryggt, kostnadseffektivt energisystem med låg negativ inverkan på hälsa, miljö och klimat.
- Hoppas att de tar chansen att tävla. Energieffektivisering bland företag är ju intet nytt men ändå ett område med stor utvecklingspotential. Många kunder ställer redan idag krav på företagen att de ska ha en tydlig klimatagenda, säger samhällsbyggnadschef Steve Johnson.
Han nämner uppvärmning av lokaler som exempel på möjligt besparingsområde.
- Skulle tro att det finns cirka 25 procent att tjäna in i kommuners bestånd.
Förra årets vinnare i tävlingen heter Göran Winkler från Vingåker. Hans idé om att göra briketter av energigräs blev en framgångssaga. Läs mer om honom och tävlingen på kommunens hemsida.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons