Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktiv om större utrymme gör att färre katter kan tas emot

Annons

Nya EU-direktiv tvingar Djurens Vänners katthem
i Kvarnsveden att ta emot färre katter. Burarna måste nämligen vara större än nuvarande storlek.
- Det är jättejobbigt att vi inte kommer att kunna ta emot lika många behövande katter, säger Anne Pettersson, på Djurens Vänners katthem.

I dagsläget finns det plats för 17 katter på Djurens Vänners katthem i Kvarnsveden. Enligt nya EU-direktiv ska burarna vara större. En ombyggnation av burarna väntar till hösten. 1,90 meter höga och 1,50 meter breda ska de nya burarna bli.

Minskar till elva burar

De nya bestämmelserna innebär att antalet burar kommer att minska till elva. Trots att behovet att ta hand om behövande katter är stort i Borlänge.
- Vi är det enda katthemmet i Borlänge. Vi kommer att tvingas stoppa katter från en plats hos oss, säger Anne Pettersson.
Ombyggnationen av katthemmet kommer främst att drabba de katter som är i karantän, dit alla nya katter kommer. Nu kan fem nya katter tas in till hemmet samtidigt. De nya burarna gör det endast möjligt att ta emot tre.
- Det känns som att gå tillbaka i tiden som vi hade det förut. Nu ska vi minska igen, säger Anne Pettersson.

Finansierar själva

På katthemmet finns i dag 16 omhändertagna katter. De 16 katterna trivs med varandra och kan därför springa runt fritt utan att vara i burarna.
Ombyggnationen finansieras av Djurens Vänner själva och kommer att stå klart i november om allting går enligt planerna.

LISA LINDER LINDBERG

Mer läsning

Annons