Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktssköterskor har fått nog av de låga lönerna

/
  • -- Andra landsting sticker iväg, men vi står stilla, säger Lena Wass och Inga-Britt Skogsberg, distriktssköterskor om löneläget i Dalarna .Foto: JOHNNY FREDBORG
  • På väg ut på hembesök. En distriktssköterska möter människor i alla åldrar och ska bedöma behovet av vård, säger Inga-Britt Skogsberg.

Annons

De jobbar som distriktssköterskor på vårdcentralen vid Borlänge sjukhus.
De hade förhoppningar om rejäla lönelyft i Dalarna efter strejken i våras.
- Men det blev inget av det. Landstinget lägger inte på en enda krona över avtalet, säger Inga-Britt Skogsberg, en av dem som nu protesterar.

De tolv distriktssköterskorna på vårdcentralen har skrivit till landstingets ledning.
- Vi hörde att arbetsgivaren inte ens ville boka in ett nytt möte för löneförhandling. Då fick vi nog, säger Lena Wass.
De har många år i yrket och högskoleutbildning, först till sjuksköterska, sedan specialistutbildning, totalt över fyra års studier.
Lönen varierar mellan 22 000 kronor till 25 000 kronor.

Lägst lön i landet

Landstinget Dalarna säger nej till lokala påslag. Men den möjligheten till lönelyft var en ljusning efter strejken i våras, förklarar Inga-Britt Skoglund.
Distriktssköterskorna i Dalarna får nu det sämsta löneläget i landet, uppger hon.
- Man känner frustration.
Det tar energi att tänka på lönerna, att år efter år känna sig undervärderad, säger de distriktssköterskor som DD talar med.
De tycker att landstinget utnyttjar en lojal yrkesgrupp.
Löneläget uppmuntrar inte till vidareutbildning för att bli distriktssköterska. Det är redan ett bristyrke. Jobb i Norge lockar med betydligt högre löner, konstaterar Borlängegruppen.

Första kontakten

Lena Wass betonar ansvaret i jobbet. Distriktssköterskor gör första bedömningen, både i telefon och på mottagningen. De ska avgöra om patienten behöver läkarvård, hembesök eller kan klara sig med egenvård.
Distriktssköterskor har också ett nära samarbete med kommunens hemtjänst och står för den medicinska delen av vården i hemmet.
- Vi möter alla åldrar, från småbarn till äldre, säger Inga-Britt Skoglund.
KARIN SIMONSSON
0243-920 21
karin.simonsson@daladem.seSäg den civilingenjör som haft ungefär samma studietid som vi som överhuvudtaget skulle tänkta tanken att jobba heltid för 22 000 kronor i månaden

Ur distriktssköterskornas skrivelse till landstingets ledning.

Mer läsning

Annons