Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dokument om byns historia klar

Annons

I helgen släpper Intresseföreningen för gamla skolan i Halvars boken om Sör Sellnäs med Finngårdarna. Den har tagit fem år att skriva.
-- Förra boken, om Halvarsgårdarna, tog tio år så den här gick snabbt, säger Ulla Fredriksson ur arbetsgruppen.

De känner stolthet och tillfredsställelse. Boken har tryckts i 600 exemplar. Bybor, folk med anknytning, historiker och släktforskare förväntas ha intresse i dokumentationen. Många bybor har ställt upp med materialet. Insamlingen av fakta och bilddokument har varit omfattande.
-- Det största arbetet har varit att få fram namn, årtal och identifiering av personer på bilderna samt koll och dubbelkoll av fakta. Men det har samtidigt varit otroligt intressant, säger de.
Arbetet startade i december 2003. Boken innehåller över 600 bilder, dokument, kartor varav 100 i färg, artiklar om byns utveckling, gårdar, industrier och övrig verksamhet.
-- Sellnäs har förändrats. Från början var det en ren bondby. Vid sekelskiftet 1800-1900- talet och fram till krigen var det bra drag i byn. På 1960-talet var det mesta borta, säger de.
Första gången namnet Sellnäs överhuvudtaget omnämns i skrift var 1493. Det finns det dokument på. Genom tiderna har det funnits två caféer, sparbank, ett par affärer och lanthandel, två snickerier, skrädderi, skomakeri, sågverk, mejeri och postkontor, för att nämna en del.
Två större gårdar har försvunnit. Det finns foton på dem. I dag syns inte ett spår.
-- De försvann för länge sedan. Ingen i dag levande i byn har upplevt gårdarna.
År 1875 drogs järnvägen genom byn. Tre tågolyckor har inträffat. En, den 18 april 1956, då 10-talet godsvagnar spårade ur.
-- Min bror älskar tåg. Han låg och sov bara ett stenkast från olycksplatsen och vaknade inte ens av olyckan. Han grämer sig över det än idag, säger Marianne.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se


Mer läsning

Annons