Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Efterfrågan på stål har droppat dramatiskt”

/
  • Chefen för valsverk och beläggning i SSAB Tunnplåt i Borlänge Ronnie Högberg ägnade måndagen åt att informera anställda om neddragningen.– Efterfrågan på stål har minskat dramatiskt, sa han.Foto: Johnny Fredborg

Annons

Framgångssagan tog plötsligt slut.
SSAB minskar antalet anställda med 1 300 personer.
I divisionen Tunnplåt i Borlänge förlorar 200 anställda sina jobb. Lika många i Luleå. Totalt varslas cirka 450 anställda i SSAB Tunnplåt.
- Efterfrågan på stål har droppat dramatiskt, säger Ronnie Högberg, chef för valsverk och beläggning i SSAB Tunnplåt i Borlänge. Företaget är tvingat att anpassa kostnaden till en väsentligt lägre produktion.

Neddragningarna i SSAB är de största i företagets historia. Alltsedan koncernen bildades har företaget erövrat marknaden med höghållfast stål. På styrelsemötet igår togs beslut togs att minska bemanningen i koncernen med 1300 anställda. Besparingsprogrammet genomförs under 2009 och kommer att få fullt genomslag år 2010. En miljard kronor ska sparas men kostnaderna för genomförandet beräknas till 500 miljoner kronor.

Minskad efterfrågan

I mitten av november meddelade företaget att efterfrågan på stål snabbt försämrats. På samtliga geografiska marknader har och i samtliga segment har efterfrågan minskat. Det man såg då var en 20 procentig volymminskning. Idag är osäkerheten än stor. Löften att det inte blir ytterligare neddragningar ges inte.
- Krisen kan bli än mer djupgående. Det vet vi inte idag. Den finansiella krisen tillsammans med lågkonjunkturen är dåliga förutsättningar. Företagen ligger på stora lager som de vill bli av med. Det skapar problem i alla led, säger Ronnie Högberg.
Hans hoppas att personalminskningen till stora delar ska kunna lösas med förtida- och naturliga avgångar. Lyckas inte det är det LAS som gäller. Neddragningen berör såväl LO-fack och tjänstemannasidan.

Bra på trygghetspaket

- SSAB är bra på att ta fram trygghetspaket. De som sägs upp erbjuds olika förslag.
Nedgången är särskilt markant inom byggsektorn, fordonsindustrin och övrig infrastruktur. Dotterbolaget Plannja minskar bemanningen med 120 personer och stålgrossisten Tibnor varslar ett 100-tal medarbetare.
Divisionen grovplåt i Oxelösund varslar 350 anställda.
Verksamheten i USA påverkas genom att inhyrd personal minskar med 140 personer.

Informationsmöten

Det som hände närmast är att ledningen kommer att hålla ett antal öppna informationsmöten. I Borlänge kommer samtliga anställda att informeras om neddragningarna. På måndagen höll Ronnie och ekonomichef Thom Mathisen en rad informationsmöten. Samtliga på dagskiftet informerades.
Järnbruksklubben kommer att ha ett sammandrag på onsdag i Stora Björn.
- Syftet med åtgärdsprogrammet ska stärka lönsamheten och kassaflödet, säger Thom Mathiesen. Det nyligen beslutade investeringsprogram på 5, 3 miljarder till år 2012 ligger fast.
- Företaget är väl rustat när konjunkturen vänder.
Förhandlingar med facken inleds snarast.
Enligt företagsledningen kommer de beslutade neddragningarna på bemanning att bli bestående.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons