Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad historieberättelse på väg

Annons

Ett efterlängtat projekt är på väg att färdigställas av Rädda bilden-kommittén. Boken Borlänge - bilder ur det förflutna, ligger i tryckverket. Med all sannolikhet är den klar den 26 november.
- Många har frågat om när boken kommer, säger Bo Andersson, en av bokens skapare.

Han, Olle Stålberg, Sören Nyström och Kjell Pierro på kommunens arkiv har under två år ägnat varje stund de fått över åt jobbet med boken. De vill inte ens räkna på hur mycket tid de lagt ned på arbetet med granskning urval, inskanning och förklaring i text till bokens 1360 bilder. Materialet har strömmat in från företag, privatpersoner och lokaltidningarna.
- Utan allmänhetens givmildhet hade det inte blivit bra. Inte en enda har heller begärt ersättning för bilderna. Helt fantastiskt, konstaterar författarna.

Bilder strömmar in

Folk uppdaterar arkivet på ett bra sätt. Bilder strömmar in. Kommunens klimatarkiv borgar också för en bra arkivering där hundratusentals glasplåtar, bladfilms- och pappersnegativ förvaras.
Borlänge - bilder ur det förflutna, trycks i 3 000 exemplar och 440 sidor. Därmed får föregångarna till boken, Borlänge i bild, som kom 1982 trycktes i 7 000 exemplar och kom i tre upplagor samt de båda Borlänge på film från 1999 och 2003, sin uppföljare.

Borlänges utveckling

- I nya boken har vi försökt beskriva Borlänges utveckling från kring 1860 till 2008. Resan börjar med de första bevarade fotografierna i kommunens arkiv, ungefär samtidigt som järnvägen kommer och järnverket börjar byggas på 1870-talet. Innehållet kretsar bland annat kring de större industriernas etablering, framväxten av stationssamhället och staden.
Har du en riktig borlängefantast i bekantskapskretsen torde ett julklappsbekymmer således vara löst.
Lördagen den 29 november har du möjlighet att komma över ett exemplar då den säljs på biblioteket i Borlänge.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons