Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk bilkörning sparar både miljö och pengar

Annons

Genom att planera sin körning och hoppa över växlar kan man spara både på pengarna och miljön. Ekonomisk körning ingår numera i körskolornas läroplan.
- Det är skillnad på hur ofta jag och min sambo tankar. Han måste tanka mycket oftare, säger Alexandra Larsson, körskolelärare som alltid kör ekonomiskt.

Sedan ungefär två år tillbaka ingår det i körskolornas utbildningsplan att man ska lära sig köra ekonomiskt. Trafikinspektörerna kan faktiskt underkänna elever om de inte kör miljövänligt på uppkörningen.

Rätt växel i

Ekonomisk körning går ut på att man ska ha rätt växel vid rätt fart och inte göra onödiga stopp och inbromsningar. Det gäller alltså att planera sin körning och försöka hålla bilen i rullning.
- Man ska bibehålla kraften i fordonet. Om man stannar måste man börja om igen från noll, säger Mikael Karlsson, ägare till Borlänge trafikskola.

Motorbromsa

Han förklarar att om man kör mot ett trafikljus som är rött så kan man motorbromsa och rulla sakta. Då hinner ljuset ofta slå om till grönt så man kan fortsätta köra, istället för att stanna.
- Med tanke på hur mycket fordon som är i drift i världen så skulle man kunna tjäna massor på miljön om alla körde ekonomiskt.

Inte bara miljön

Det är inte bara miljön som tjänar på körningen. Även vägarna slits mindre om folk kör saktare och inte bromsar hela tiden.
- När vi utbildar förare i tyngre fordon är det jätteviktigt med det här. Att lära dem att hålla fordonet i rullning, säger Mikael Karlsson.
Maria Nordlöf håller på att ta motorcykel-körkort. Hon har redan ett vanligt körkort.
- Jag har börjat tänka mycket mer på ekonomisk körning nu när jag börjat köra här, säger hon.
Trots att det är svårare att använda sig av eko-körning på MC så försöker hon köra på höga växlar. Mikael berättar att det nästan är lättare på motorcykeln eftersom hon är så van att köra bil på ett sätt. Det är svårt att lära om. Men Maria Nordlöf gör sitt bästa.
- Det är bra att få den här kunskapen. Det är viktigt för miljön.
ANNI ALM

Fotnot: Det här var den sista artikeln i vår serie om körkort.

Mer läsning

Annons