Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth får struktur på trädgårdar

Annons

Trädgården ska vara en plats att umgås på där man kan grilla, leka, sola och helst av allt bara koppla av. Men den ska helst inte kräva för mycket arbete, utan vara lätt att sköta.
- Trädgården ska inte vara en belastning, säger trädgårdsdesignern Elisabeth Lindman.

Elisabeth Lindman är utbildad trädgårdsdesigner och driver företaget Lustgård Trädgårdsdesign i Borlänge. Hon hjälper privatpersoner att designa och strukturera sina trädgårdar.

Efter önskemål

- Många tror att trädgårdsdesign bara är till för parker, moderna och lite udda trädgårdar. Men trädgårdsdesign handlar om att forma en trädgård anpassad efter ägarens behov, önskemål och livsstil, säger Elisabeth Lindman.
Elisabeths första fråga till folk som ska anlägga en trädgård handlar om vilken funktion trädgården kommer att ha, vem som ska använda den och till vad. Utifrån kundens önskemål planerar hon och bygger in trädgården i olika rum.

Många drömmar

- Många drömmer om att ha en pool i trädgården och man vill kanske ha en plats för att grilla med sina vänner. Ett ställe av trädgården vill man kanske dricka morgonkaffet vid i solen. Barnen till exempel brukar vilja leka och sparka fotboll på gräsmattan, säger Elisabeth Lindman.
Elisabeth berättar att man som trädgårdsdesigner jobbar och tänker som när man bygger ett hus. Där häckar och buskar är husets väggar, gräset är golvet, träden taken och blommorna tavlorna.

Väggarna först

- Det första du gör i ett hus är inte väggarna, utan taket och golvet. När man bygger ett hus skulle man aldrig komma på tanken att sätta upp tavlor innan man byggt färdigt väggarna. Men det är ofta precis vad man gör i trädgårdar. Man stoppar ner någon trevlig blomma i rabatten.

Planera långsiktigt

Viktigt när det gäller trädgården är att tänka på helheten och planera långsiktigt. Att arbeta med en trädgård är en lång process. Det tar tid innan växter växer till sig.
- Jag brukar tänka på ett asiatiskt ordspråk som är passande: En trädgård består av växter, kärlek och tid.

Trenderna just nu för trädgården går hand i hand med inomhusinredningen. Några av trenderna är att det ska vara minimalistiskt, asiatiskt, belysning och fritt från insyn.

Ta hjälp

Elisabeth tipsar om att ta hjälp för att planera sin trädgård.
- Är du bara noggrann när du planerar så blir det inte så mycket arbete med att ta bort ogräs under säsongen, menar hon.
Elisabeth har sedan starten för ett och ett halvt år sedan hjälpt cirka 70 till 80 personer med deras trädgårdar i Borlänge med omnejd. Men hon har även haft uppdrag i Göteborg, Gästrikland och Hälsingland.
- Det finns inte så många trädgårdsdesigner här uppe, men man märker att det är populärt, berättar hon.
Hur mycket ska det då kosta att anlägga en trädgård?
- Det är svårt att säga för det är olika från trädgård till trädgård. Men man får vara beredd på att lägga ut i runda svängar mellan 10 000 och 100 000 kronor totalt. Har du anlitat en trädgårdsdesigner utgör den bara en liten del beroende på hur mycket man vill ha hjälp med.

LISA LINDER LINDBERG

Mer läsning

Annons