Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM Eriksson Service varslar 22 anställda

/
  • Anrika verkstadsföretaget EM Eriksson Service på Norra Backa  drabbas hårt i den finansiella krisen. På måndagen varslade företaget 22 anställda.– Finanskris och lägre metallpriser gör att efterfrågan på borraggregat till gruvindustrin sjunker, säger Th

Annons

EM Eriksson Service på Norra Backa varslar 22 anställda.
Drastiskt sjunkande metallpriser och den finansiella oron påverkar efterfrågan på borraggregat till gruvindustrin
- Det är förvånade att nedgången i branschen är så snabb , säger Thomas Munk, VD.
Han räknar med att MBL-förhandlingar inleds inom två veckor.

EM Eriksson Service tillverkar borraggregat till Atlas Copco. Bara för några veckor sedan tvingades företaget att hyra in personal för att klara leveranser. På fyra år har företaget växt från sex anställda till 47 anställda. Tillväxten har slagit i taket i flera års tid. I och med den finansiella oron blev det tvärstopp. På måndagen tog företagets ledningen beslutet att varsla 22 anställda.
- En total överraskning, kommenterar Peter Sjöberg, metallare på företaget. Det märks ingen nedgång i produktionen i verkstaden.
Enligt Thomas Munk är det en vikande orderingång för första kvartalet nästa år som tvingar företaget att agera.
- Det kan vi se redan nu. Prognosen för nästa kvartal är inte bra. Den finansiella krisen leder över till en allmän lågkonjunktur när invbesteringar fryser inne. Även de företag som levererar utrusning till EM Eriksson Service drabbas,

Rekordresultat

Det märkliga är att Atlas Copco så sent som 23 oktober presenterade ett rekordhögt rörelseresultat för tredje kvartalet och annonserade en god ordertillväxt även om varningar utfärdades för en dämpad efterfrågan från gruvindustrin. Peter Sjöberg hade hoppats på att EM Eriksson skulle visa större uthållighet.
- I den information som givits talas om att avmattningen i sysselsättning kommer att märkas i februari. I de snabba svängarna som det är kunde man kräva lite is i magen. Vem vet hur konjunkturen ser ut i februari. Det kan ha vänt.
- Oron på golvet är stor. Alla pratar om varslet och vad som ska hända.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons