Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 20-tal bilar totalförstördes vid brand i garagelänga

/
  • Vilma och Sören Viktorsson förlorade sin Fiat Brava i branden.– Är branden anlagd är det verkligen obehagligt, säger de.Foto: Hans Dahlqvist
  • En av de många bilar som totalförstördes i garagebranden.
  • Hannes Uusitalo såg branden från fönstret och hann köra ut sin bil ur garagelängan. – Den blev endast rökskadad, säger han.
  • Boende på Musikanten samlades vid brandplatsen.  Inga Lill Karlsson berättar hur hon väcktes av systern i telefon.– När hon berättade att det brunnit här fick jag hjärtklappning, säger hon.
  • Christin och Lars Palm förlorade sin Volvo i branden.– Man funderar över hur elden startat, säger de.

Annons

Ett tjugotal bilar totalförstördes och lika många rökskadades i branden i garagelängan på Musikanten natten mot torsdagen.
Branden fick ett explosionsartad förlopp av att plåttaket hindrade röken att komma ut. Rök spred sig under taket på hela längan och rökgaserna antändes av värmen.
- Det förklarar varför elden blev så omfattande, säger Tony Todorowsky, insatsledare på Räddningstjänsten.
Brottsrubriceringen är skadegörelse genom brand.

Stämningen var dämpad bland de många som på torsdagen kom till brandplatsen strax intill bostadsområdet Musikanten på Bullermyren. Några för att betrakta resterna av det som varit deras bil. Andra för att de bodde intill.
Två väktare står vid avspärrningen. Området bevakas tills polisen är klar med platsundersökningen som påbörjas i dag.
- Innan brandplatsen är undersökt går det inte att säga vad som orsakat branden, säger Janne Bark, utredningschef vid polisen i Borlänge. Händelsen rubriceras som skadegörelse genom eld.

Chock och rädsla

De som väcktes av branden berättar om chocken och rädslan.
- Jag blev alldeles darrig när jag såg att garagen stod i ljusan låga, säger Kersti Johansson som bor i bostadshuset närmast. Jag kastade på mig kläderna och sprang ut.
Någon fara för att branden skulle sprida sig till husen var det aldrig enligt Tony Todorowsky.
- Lyckligtvis låg vinden på utåt sportfältet, säger han. Vi uppmanade de närboende att stänga fönster och ventiler för att undvika att få in rök men det var aldrig aktuellt att evakuera.

Explosioner

När Räddningstjänsten kom till platsen. 01:24, brann det rejält ur tre garageportar i centrum av längan. Sprejburkar och bensintankar exploderade.
- Vi fick hjälp att öppna ett cykelrum mitt i längan så vi kunde upprätta en begränsningslinje, säger Tony Todorowsky. Efter cirka en timme var elden under kontroll.
Då hade räddningstjänsten lyckats i ansträngningen att hålla begränsningslinjen och ett tjugotal garage i längan undgick elden.

Tur i oturen

Christin och Lars Palm förlorade sin Volvo 945 i branden. De bor i närheten men hade inte vaknat av elden och släckningsarbetet.
- Man blir tagen när det händer så nära, säger Lars.
De äger en Chevrolet Bel Air -56. En klassiker. Av en tillfällighet stod den bilen inte garaget.
- Det var tur i oturen. En Volvo går att ersätta.
Paret Sören och Wilma förlorade sin Fiat Brava i branden.
- Det man funderar över är hur branden börjat. Antingen finns det en naturlig förklaring, en kortslutning, eller också har någon tänt på, säger Sören.
- Är branden anlagd är det verkligen obehagligt.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons