Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv med läroböcker - en del blev succéer, andra inte

Annons

Björn Ericson firar 30 år som läroboksförfattare. Han har skrivit ett 20-tal böcker. Vissa har blivit succéer. Andra inte.
- Jag har väl stuckit ut hakan för mycket ibland.

I den gamla prästgården i Torsång bor Björn Ericson. Han sitter vid matbordet med ett dussintal av sina böcker utspridda framför sig. Många av böckerna handlar om folkrörelser.
- Jag råkade bara snubbla in i den branschen. Det var en slump.
När första boken Fritidspolitik och folkrörelse var skriven gick det av bara farten. Björn Ericson berättar att det finns två röda trådar i hans författarskap. Den ena är just ämnet folkrörelser. Även hans senaste bok handlar hur samhället ser på de som jobbar ideellt.
- Jag blir lycklig när jag träffar dessa människor. De brinner för sina grejer, för andra personer.

En eldsjäl

Björn Ericson själv är också en eldsjäl. Han har under hela sitt liv varit aktiv i folkrörelser.
- Jag har organiserat en förfärlig massa små rörelser i Falun. Och vid 62 års ålder håller han fortfarande på. Nu driver han en historiecirkel i Torsång. Med fem barn har han dessutom varit aktiv i de flesta idrottsrörelserna.
Den andra tråden i författarskapet beskriver Björn Ericson som att han stuckit ut hakan lite. Skrivit läroböcker på sitt eget vis – närmare läsaren. Han får ofta höra av de som läst böckerna att de är lättlästa och har nya infallsvinklar. Han läser ett stycke ur en av sina böcker. Man skulle nästan kunna ta det för skönlitteratur. Språket och historierna är inte så där torra och trista som läroböcker i ekonomi kan vara.

Ingen succé

Men det är inte bara språket som skiljer ut sig. I boken Ekonomi i tvärdrag beskriver han ett synsätt på ekonomi som inte var helt godkänt under 80-talets nyliberala våg.
- Den boken blev ingen succé. Vi gick väl emot nyliberalismens ideologi lite grann, säger han och skrattar.
Som läroboksförfattare har Björn Ericson haft nytta av sitt jobb som samhällskunskapslärare på Fornby folkhögskola. Han testar ofta utkast till böcker på sina elever.
- Utan mitt jobb hade jag nog inte vågat skriva böcker. Det är viktigt att veta vad folk tycker, så man kan gå hem och ändra om det är dåligt.

Eget förlag

Sen början på 90-talet har Björn Ericson haft sitt eget förlag, Björnen. Han börjar sjunga "björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo..."
- Jag valde namnet för att björnen är gosedjuret. Men också den ryska björnen. Den farliga.
Björn Ericson tycker att det har blivit svårare att skriva böcker ju äldre han blivit. Ibland funderar han på om allt han skriver verkligen är rätt. Han menar att det han läser i tidningar, ser på tv och hör från vänner smälter ihop.
- Det är otroligt hur vi färgas av tidsandan. Det speglas i texterna, i associationerna. Ett annat problem är att kunskapsmängden ökar hela tiden. Det publiceras så mycket nya rön hela tiden.
- Det blir lite ångestladdat. Man hinner inte med. Någonstans måste man ju sätta stopp innan man blir tokig. Däremot är han inte intresserad av att börja skriva skönlitterära böcker istället.
- Jag har lärt mig sen barnsben att det ska vara en nytta med allt man gör.

ANNI ALM

Mer läsning

Annons