Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackets krav är att väktare ska arbeta i par i köpcentrat

Annons

Svenska Transportarbetarförbundet hotar att stoppa väktarnas arbete i Kupolen.
Facket kräver att väktarna skall arbeta i par.
– Nås inte en lösning får Arbetsmiljöverket ta tag i frågan, säger Thomas Nordin, regionalt skyddsombud på Transport. Han anser att risken är stor att väktare råkar ut för hot och våld om de arbetar ensamma i köpcentrat.

Under hösten har väktare i Kupolen hamnat i flera besvärliga situationer vid ingripanden. Vid ett tillfälle attackeradas en väktare av en drogpåverkad utrustad med en plastkasse fylld med sten.
När en person skulle visiterades i samband med ett snatteri hittades ett avsågat hagelgevär och kanyler i den gripnes väska.
– Liknande incidenter händer alltför ofta, säger Thomas Nordin. Det är en tidsfråga innan någon väktare blir allvarligt skadad.
Väktare har i diskussioner med Transportförbundet vid flera tillfällen uttryckt oro över arbetssituationen i Kupolen och fört fram krav om att få arbeta i par.
– Vi har medlemmarna med oss i det här, säger Thomas Nordin.
Transportarbetarförbundets krav riktas mot arbetsgivaren Securitas.
– Blir det inga förbärringar hänskjuts ärendet till Arbetsmiljöverket. De får göra en riskbedömning. Det är inte acceptabelt att ensamarbetare utsätts för hot och våld.
På Securitas säger man sig väl känna till Transportarbetarförbundets krav.
– Vi har inget emot att väktarna arbetar i par. Det är Kupolen som avgör vilken grad av säkerhet som önskas, säger Hans Gren, driftsansvarig på Securitas.
Dagligen finns två väktare i Kupolen. En uniformsklädd med uppsikt över det allmänna området mellan butikerna och en civilklädd som arbetar som butikskontrollant.
Johan Forsgren, centrumledare på Kupolen, anser att köpcentrumet redan uppfyller Transportarbetarfacket krav.
– Det är inte aktuellt att anlita fler väktare, säger han. Tanken är att väktarna ska arbeta nära varandra. Det är upp till Securitas att lägga arbetsscheman så det går praktiskt.

HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons