Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem miljoner i socialnämndens sparförslag

Annons

Kommunens socialnämnd tvingas till korset.
I ett sparförslag bantas nu nästa års utgifter med fem miljoner.
Bland annat drabbas verksamheten med ungdomar på Cozmoz och ungdomsmottagningen. I förslaget finns också en sänkning av socialbidraget.
- Det är som att välja mellan pest och kolera. Vi ställer svaga grupper mot varandra, säger nämndens ordförande Kristina Svensson.

Krav på besparingar blir allt tyngre i kommunen. Socialnämnden fick första krav på att spara 17 miljoner av deras budget på 190 miljoner. I ett första skede sa nämnden att det inte går. Men efter att kommunens budgetberedning kommit på nya propåer, så har nu en majoritet av nämnden ställt sig bakom besparingar på fem miljoner.

Lagstyrt

- Många verksamheter är lagstyrda, som vi inte kan dra in, säger Kristina Svensson.
Av nämndens 190 miljoner är det 26 miljoner som inte är lagstyrd. Det är bara bland de 26 miljonerna nämnden kan spara pengar.

Försvårar

På Cozmoz får ungdomar på väg ut i vuxenlivet stöd. Under 2008 kostade detta arbete två miljoner kronor och ett 50-tal ungdomar har funnits i verksamheten under året. I sparförslaget dras alla pengar till detta projekt in. Nämnden föreslår också att man drar in en kuratorstjänst på ungdomsmottagningen.
I tjänstemännens konsekvensanalys av besparingen, säger de bland annat att i Cozmoz fall så blir ungdomar mer passivt bidragsberoende. Vad gäller ungdomsmottagningen säger socialförvaltningens tjänstemän bland annat att det försvårar ungdomarnas situation.

Bidraget sänks

I Borlänge har försörjningsstödet (socialbidraget) varit högre än den statliga normen. Med ett högre fast bidrag, så har det varit mindre möjligt att få extrapengar för speciella åtgärder. Den politiska majoriteten har tidigare år argumenterat för detta system och att det egentligen spar pengar, bland annat genom mindre administrativt arbete. Bland annat moderaterna har tidigare krävt en sänkning.
Men nu föreslår nämnden att Borlänge går ner till den statliga normen.

Beslut innan jul

Även föreningsbidraget till bland annat Ria, Verdande och länkarna blir lägre än i år enligt förslaget.
Vänstern och miljöpartiet säger nej till besparingsförslaget.
Förslaget går nu vidare till i första hand kommunens budgetberedning. Definitivt beslut tas av kommunfullmäktige veckan före jul.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se
Mer läsning

Annons