Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fett från maten ska återvinnas

Annons

Matfett i avloppet orsakar stopp och översvämningar.
Nu gör Tunabyggen och Borlänge Energi en satsning för att återvinna matolja. Ett försök startar i december i nittiotalet lägenheter på Tjärna Ängar.

Just nu pågår dörrknackning i två hus på Kornstigen i Tjärna Ängar. Informatörer från Borlänge Energi och Tunabyggen går runt och berättar om försöket med fettåtervinning.
Ett särskilt kärl för att återvinna matolja är på gång. Efter stekning i rikligt med fett eller fritering ska oljan inte spolas ut i diskhon utan ner i behållaren.
- När kärlet är fullt tar man med det till soprummet, säger Lena Lundberg, marknadschef för Tunabyggen.
Behållarna går sedan vidare till Borlänge Energis nya anläggningen på Fågelmyra. Dit kommer fett, bland annat från restaurangernas fettavskiljare. Det bränns och blir en del av fjärrvärmeproduktionen.

Fett tjockt

Bakgrunden till försöket är att fett som hamnar i avloppet ställer till problem. Det stelnar i ledningarna och proppar igen.
- Vi har mycket stopp och matfettet är ofta orsaken. Då får vi spola, men fettet går vidare till huvudledningar och orsakar stopp där istället, säger Lena Lundberg.
Tanken är nu att hindra matolja i avloppen helt och hållet.
Den som steker i mindre mängder fett kan torka ur pannan med papper först, istället för att diska bort fettresterna, råder Lena Lundberg.
KARIN SIMONSSON
0243-920 21
karin.simonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons