Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland nästa för Sakariye, Ramla och Muna

Sakariye, Ramla och Muna är 3 av 20 somaliska ungdomar i Falun-Borlänge som deltar i ett ungdomsubyte med Finland.

Annons

Gruppen har deltagit i "My Voice" som är ett ungdomsutbytesprojekt mellan den svenska organisationen UMIS och den finska Kanava Youth Organisation.

Tio tjejer och tio killar reste i har rest till Finland och Dala-Demokraten mötte dem när de väntade på busstationen i Borlänge i lördags 29/10-

-- Sakariye Shetkhdon, Muna Moalin och Ramla Hassan träffade regelbundet många av dem som följde med på resan under tiden med "My Voice. "

Sakariye Shetkhdon, Ramla Hassan och Muna Moalin, tre  av 20 unga från Somalia som bor i Falun-Borlänge  som är på väg till Finaland i ett ungdomsutbytesprojekt.

LÄS MER: Trummor, rap och folkmusik på kulturfest

Det var ett mycket bra sätt att få information om regler och annat när man kommer till ett nytt land. Då är allt nytt, säger Sakariye Shetkhdon som är 17 år och läser IT vid Helxgymnasiet idag.

Ramla Hassan som läser Vård- och omsorgsprogrammet på Kristineymnaiet är 16 år och Muna Moalin som också är 16 läser just nu vid introduktionsprogrammet på Hushagsgymnasiet.

– Jag satsar på att bli polis och ska först läsa in gymnsiekompetens, säger hon.

När hela gruppen samlats kom 20 unga somalier från Falun-Borlänge för att möta finska ungdomar med samma bakgrund i ett utbytesprojekt.

Syftet med ungdomsutbytet som ingår i My Voice är att ungas röst blir hörd i frågor som radikalisering som varit högst aktuellt i samband med terrorattackerna i Paris, Bryssel och flera andra europeiska länder, berättar Abdullahi, Sheikh Ali verksamhetsledare för UMIS, en av ledare som följde med på resan.

– Unga immigranter har varit utpekade och utsatta för social exkludering på ett generaliserande sätt – genom att till exempel att unga terrorstämplats på grund av deras etniska och/eller religiösa tillhörighet eller deras sätt att klä sig.

Och det påverkar dem på ett negativt sätt när det gäller att delta i fritidsaktiviteter och det förstärker segregationen och utanförskapet för dem som redan är utsatta,, betonar han.

– Ungdomarna kommer att prata om radikalisering och dess bakomliggande orsaker samt dess konsekvenser.

LÄS MER: "Tillsammans är vi starka"

Mer läsning

Annons