Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets Hus på Tjärna Ängar i startgroparna

Nu finns en avsiktsförklaring om ny mötesplats på Tjärna Ängar från kommunen, föreningen Kulturhuset Västra Borlänge, Folkets hus och Parker och Tunabyggen.

Annons

– Jätteroligt. Nu kan vi gå vidare, säger Charlotte Oster, regional strateg Folkets Hus och Parker.

Hon har redan flyttat in i ett kontor i Tjärnkraft i Borlänge. Folkets hus och Parker har lyft fram fem olika miljonprogramsormåden i landet och Borlänge är ett.

Husby är redan på gång med ett Folkets hus. Vivalla utanför Örebro är ett annat område som pekats ut.

Från vänster Tommy Kieksi, ordförande interimstyrelsen för Kulturhuset Borlänge Västra, Noredin Shivan från BMF, Borlänge Multikulturella förening, Abas Ahmed, vice ordföraande interimstyrelsen och Charlotte Oster från Folkets hus och Parker från det öppna mötet om Kulturhuset Västra Borlänge.

I avsiktsförklaringen som nu har tagits pekas Tjärna Ängar ut.

– Men ett Folkets hus är till för hela Borlänge, betonar Tommy Kieksi som är ordförande för den nybildade föreningen Kulturhuset Borlänge Västra.

– För mig är det viktigt att ett Folkets hus är ett hus för alla. Och på Tjärna Ängar finns hur många föreningar som helst, säger han.

Det är mycket viktigt att verksamheten är medborgardriven och drivs av de boende, säger Charlotte Oster.

– Så fungerar det i Husby och så kommer att fungera i Borlänge.

Initiativet kommer också från boende, betonar Tommy Kieksi som höll i det öppna mötet på Tjärna Ängar dit föreningar och boende var inbjudna.

Och de boende kommer att finnas med under resans gång, säger Charlotte Oster.

I avsiktsförklaringen pekas en "Ny mötesplats i Tjärna Ängar" ut.

LÄS MER: Stort konstprojekt till Tjärna Ängar: "Nu kommer det att hända jättehäftiga saker"

j– Folketshusrörelsen har också påpekat att det inte ska bli ett medborgarhus utan ett Folkets hus men det kan se ut på olika sätt, säger Jan Bohman, S-kommunalråd.

– Det finns ett tryck från föreningsliv och medborgare i den här delen av Borlänge att det fattas möteslokaler. Nu har också kommunen och Tunabyggen stora investeringar i området framför sig och tillsammans med lokala aktörer och den nybildade föreningen Kulturhuset Västra Borlänge ska vi jobba för att hitta lösningar, säger Jan Bohman, S-kommunalråd.

Det är också klokt att använda lokaler stora delar av dygnet och i skolor är det många kvadratmeter som inte används hela tiden, säger han.

– Folketshusrörelsen har också påpekat att det inte ska bli ett medborgarhus utan ett Folkets hus men det kan se ut på olika sätt. Avsiktsförklaringen är en styrsignal från min förvaltning och Tunabyggden om att vi är beredda att sätta igång.

– Det är mycket viktigt att verksamheten är medborgardriven, säger Charlotte Oster.

Det behövs nya mötesplatser, betonar Tommy Kieksi.

– Gamla Folkets hus finns kvar men byggnaderna ligger ofta i områden där det inte är särskilt mycket bostäder.

För Tunabyggens del innebär avsiktsförklaringen att fortsätta jobba med samma inriktning att borlängebor är engagerade i verksamheten, säger Jörgen Olsson, vd.

– Vår roll är att skapa nya arbetsplatser, arbetstillfällen, bostäder och mötesplatser på Tjärna Ängar. I Tunabyggens bestånd i Borlänge ingår är ett 50-tal personer i olika former av arbetsprojekt.

LÄS MER: Så ska Tjärna Ängars unga lära känna människan bakom uniformen

LÄS MER: UMIS – en stark kraft på Tjärna Ängar: "Viktigt mötas och föra en dialog"

Mer läsning

Annons