Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar mötte politiker i Ornäs skola

Annons

”Hur ser en hall för 12,5 miljoner ut. Räcker det till en delad idrottshall?”
Det ville Helene Tungel och andra föräldrar veta under mötet med politiker i Ornäs skola. De fick snabbt klart besked om att kommunen inte har råd med en stor mer än dubbelt så dyr hall.

Än så länge saknar den nybyggda skolan i Ornäs egen gymnastiksal. Barnen skjutsas i buss till Torsång och Domnarvet för att ha gymnastik. Politikerna avvaktade med att dra igång hallbygget eftersom idrottsföreningar i Ornäs ville försöka hitta sponsorer till en större hall som både passar elever, klubbar och Ornäsbor. En sådan hall skulle kosta 25-30 miljoner, visade de kalkyler som presenterades under mötet.

Varför så dyrt?

- Varför blir en dubbelt så stor hall mer än dubbelt så dyr, undrade flera.
I det dyrare alterativet skulle både fritidsgård, läktare och kafeteria ingå, fick de veta.
Mötet samlade runt 55 personer och både föräldrar, idrottsfolk, politiker och tjänstemän fanns med. Till en början kom många frågor om Kvarnsvedens skola och den hall som planeras där.
- Hur mycket satsar kommunen där.
I den teknik/idrottshall som byggs vid Kvarnsvedens skola satsar kommunen en miljon i investeringsbidrag och 500 000 kronor om året i driftbidrag, kommunen går också i borgen för ett lån på fem miljoner, berättade Nils Persson och Nils Gossas.
Kvarnsvedens IK har lyckats skaffa sponsorer till bygget, och det beror bland annat att de fått företag som Stora Enso att hjälpa till med uppvärmningen, berättade de.

Inga EU-bidrag

En särskild utredare undersökte om det fanns chans att få EU-bidrag eller liknande till hallen i Ornäs skola men det visade sig att det inte gick, berättade Kenneth Persson, s.
- Och vi kan inte vänta så mycket längre. Bygget måste projekteras senast i vår som hallen ska stå klar 2010. . Annars riskerar Ornäs skola att stå utan gymnastikhall ännu längre.
Nils Gossas, mp, pekade på att kommunen har en akut ekonomis kris och ska spara 100 miljoner.
- Vi kan inte satsa pengar vi inte har men 12,5 miljoner har vi lovat, sade han.
Kjell Hallin, rektor, betonade att skolans behov är en hall som går att dela så att två grupper kan ha gympa där samtidigt. Men ingen kunde svara på om en hall för 12,5 miljoner blir delbar.
- Men vi bygger inte en hall som inte är funktionell, sade Nils Gossas.

Fler barnfamiljer

Helene Tungel betonade att fler och fler barnfamiljer flyttar till Ornäs.
- På Roddarvägen där vi bor är tre familjer med totalt tio barn nyinflyttade. Ett stort generationsskifte är på gång.
Roger Westlund ville veta om det finns risk att barn i Ornäs skola kan tvingas åka buss till andra skolor för vanliga lektioner också och inte bara för gympan.
- Så kan det bli i vissa fall men det beror mycket på det ekonomiska läget, sade Gossas och Nils Persson betonade att kommunen inte kan bygga upp och lägga ner skolor i takt med att barnfamiljer flyttar till och från olika områden.
Föräldrarna vill i första hand ha besked om vilken sorts hall kommunen kan bygga för 12,5 miljoner. Först då kan de avgöra om de ska ta nya tag i sponsorjakten eller inte.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons