Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förberedelserna inför nostalgidagarna i full gång

/
  • Bengt-Ove Lundell, Roger Hall, Kent Forschner, Eva Hisved, Gösta Jansson, Lars-Olof Olsson, Lennart Nyhlén och Christer Wikström är redo för nostalgidagarna.

Annons

För nionde året i rad anordnas nostalgidagarna med invigning på onsdag. Nytt för i år är utställningar om Bredhes revyer, smurfar och gamla skolplanscher. Som vanligt kan man också åka den populära historieturen med veteranbussen.

På måndagen provkörs veteranbussturen. Man måste se till att den kommer in mellan de trånga gränderna i Barkargärdet. Det får inte heller vara något vägarbete som försenar bussen. Rundturen är ett av de populäraste inslagen under nostalgidagarna. Köerna är långa.
- Alla turer brukar vara fullsatta. Men det är mycket som händer i kön. Folk lär känna varandra och pratar gamla minnen, säger Elsy Andersson, kulturchef på Borlänge Kommun.
Förutom den traditionella cruisingen, utnämnandet av den finaste bilen från 1958 och mopedträffen finns flera nyheter att se.

Rockkungen Vita Björn

På biblioteket kommer det att vara en utställning om rockmusikern Vita Björn eller Björn Nilsson som han hette egentligen.
- Han var Dalarnas rockkung för femtio år sedan. Han gjorde över femtio folkparksspelningar på en sommar, berättar Gösta Jansson, som gjort utställningen. På biblioteket kan man även se en utställning om smurfarna lagom till deras 50-årsjubileum och två montrar fulla med souvenirer från Borlänge.
Biblioteket ska fungera som en mötesplats. Där går diskussionerna vilda.
- Där kan vi hitta uppslag till kommande år. Det är viktigt för oss att fånga upp människorna som sitter inne på kunskap om hur det var på 50-60-talet, säger Elsy Andersson.


Det var till exempel där de hittade Bo Tomasson som samlar på Borlänge-prylar. Han har allt från askkoppar till souvenirer - det viktiga är att det står Borlänge på.
Gösta Jansson berättar Bo Tomasson samlar på massor med olika saker. Han var tvungen att köpa ett nytt hus för några år sen för att få plats.
I år kan man också se den populära utställningen från förra året om Ris Axelina.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons