Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläsning om Sverigedemokraterna

/

Annons

Dialogen får aldrig tystna. Frågan får aldrig släppas. Det handlar om rasism och extremism.
- Man måste fråga sig vad det är och vart det kommer från, säger Anna Bergkvist från ABF Dalarna.

Föreläsningen hon nyss lyssnat på har lärt henne att inte kategoriskt avfärda oliktänkande.
- Flera av deras medlemmar är sprungna ur just arbetarrörelsen. I bland är det förståeligt att människor i utanförskap kan börja sympatisera med missnöjespartier som exempelvis Sverigedemokraterna.
Desto viktigare då att informera. På arbetsplatser, skola och studiecirklar måste man våga ta debatten och informera om vad Sverigedemokraterna egentligen står för, tycker hon.

Endagsseminarium

Tillsammans med andra från arbetarnas bildningsförbund, arrangörerna SEKO och HSB:are deltog hon i onsdagens endagsseminarium på Cozmoz. Chefredaktören för Expo, den antinazistiska tidskriften och organisationen, Daniel Poohl, höll en föreläsning om Arbetarrörelsen och Sverigedemokraterna.
- Det är ett faktum att Sverigedemokraternas valframgång i valet 2006 nu lett till en situation där partiets politik påverkar en del av befolkningens vardag. SD står idag större och starkare än någonsin. De satsar allt på att komma in i riksdagen om två år, säger Poohl.

Cirkel om nazism

På SEKO har man haft en cirkel om nazismen. Nyligen genomfördes en studieresa till Polen och Auschwitz, bland annat. Anna Bergkvist tyckte om föreläsningen.
Efteråt följde diskussioner kring den. Nu väntar studiecirklar inom förbunden för att föra insikterna vidare.
- Nu måste vi hålla en klok dialog, säger hon om det vidare arbetet.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons