Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden osäker sedan byggutbildningen har upphört

Annons

Caféet har stängt. Byggnadsvårdsbutiken har flyttat. Byggutbildningen Star har inte längre någon verksamhet på gården.
- Det är tråkigt. Gården har varit på väg upp de senaste åren men nu vet jag inte om den någonsin kommer att hämta sig igen, säger Lennart Rylander, som hade byggnadsvårdsbutiken.

På Matjes Emils gård är alla dörrar stängda. Inte en människa syns till. Det som för några år sedan var en levande gård med café, butik och byggnadselever står nu tom.
Byggutbildningen Star hyr gården av kommunen. Sen deras EU-projekt gick ut vid årsskiftet har Matjes Emils stått tomt. Star har inga planer på att i nuläget använda gården i någon större utsträckning. Men företaget har inte sagt upp kontraktet än.

Tvingades stänga

Margareta Nilsson hade caféet på gården. När hon fick ett nytt hyreskontrakt av Star var hon tvungen att stänga. De höjde hyran och ville att hon skulle sköta trädgården. För att klara de nya arbetsuppgifterna hade hon behövt anställa en person. Det hade hon inte råd med.
- Det är synd. Jag hade velat fortsätta men det är lika bra att stänga innan man går i konkurs, säger Margareta Nilsson.
Lennart Rylander berättar att han fick känslan av att Star inte ville ha kvar caféet.

För mycket folk?

- De kanske inte ville ha så mycket folk som gick omkring och tittade och ställde frågor om byggnadsvård.
VD:n på Star, Eva-Lena Palander, vill inte kommentera det nya hyresförslaget som Margareta fick.
- Det var jättebra med caféet. Det var fantastiskt att gården levde. Men det påverkar inte vår verksamhet att det stängde, säger hon.
Margareta Nilsson skötte även byggnadsvårdsbutiken, så när hon stängde flyttade Lennart Rylander butiken till sitt företag.

Blev för dött

- Jag ville inte vara kvar. Det blev så dött där. Det var inte roligt.
Under de närmaste veckorna ska Star besluta om företaget ska fortsätta hyra gården. De har sökt pengar för ytterligare arbetsmarknadsprojekt men tror att den utbildningen skulle passa bättre i deras utbildningslokaler på Hantverksgatan.

Varmt om hjärtat

- Vi funderar på om vi ska koncentrera all utbildning dit men Matjes Emils ligger oss varmt om hjärtat, säger Eva-Lena Palander.
Om Star säger upp kontraktet står kommunen utan hyresgäst.
- Det är inte positivt. Det är en väldigt fin gård. Då får vi gå in och titta närmare på vad vi ska göra åt den, säger Nils Persson, kommunalråd.

Flyttar dit fler hus

Han berättar att kommunen funderat på att flytta dit ytterligare gamla byggnader. De vill ha någon sorts verksamhet där, kanske kontorslokaler. Än så länge ligger allt på idéstatiet.
- Det är en kulturbyggnad. Något måste vi ha där men vi får avvakta och se vad Star ska göra.ANNI ALM

Mer läsning

Annons