Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt upp i Dalecarlias sjukstuga

/

Annons

Två ledare kommer springande mot sjukstugan. De bär på en tjej som inte kan gå. Doktor Anders Dahlman står redo att rycka in.

Det är ett luttrat gäng som jobbar på Dalecarlias sjukstuga. Anders Dahlman har varit här i ungefär 15 år och sjukgymnasten Mats Gezelius i 17. Idag har de med sig den pensionerade tandläkaren Bo Ågren som får hoppa in som undersköterska. När 300 lag ska spela fotboll är det inte så konstigt att de har mycket att göra.
- Det är bara att tuta och köra. Det går hur bra som helst, säger Mats Gezelius. De vanligaste skadorna man tar hand om är skavsår och fotvrickningar. Näsblod och knäskador är också vanliga.
- Hjärnskakningarna är det värsta, säger Mats Gezelius. Ibland får de även in lite mer annorlunda åkommor.
- Vi hade en tjej i veckan som inte fick ut sin piercing i näsan, berättar Bo Ågren. De var tvungna att bedöva för att de skulle få ut den.
- Man får inte spela med piercing så hon var jätteorolig för det. Ofta är det oron över att inte få fortsätta spela som är det värsta för ungdomarna när de kommer in.
- Det är mest därför de grinar. Men vi har Mats här som är duktig på att tejpa ihop skador, säger Anders Dahlman. Han berättar att de tyvärr har tagit bort den bästa medicinen i år – Glassapparaten.
De tycker alla tre att det är roligt att jobba på sjukstugan.
- Det är bra när de kommer hit och grinar och när de går härifrån så gör de inte det längre, förklarar Anders Dahlman. Han säger att både tränare och skadade fotbollsspelare känner sig lugna när de lämnat sjukstugan.
En tjej kommer in i stugan. Hon har blivit tacklad och slagit i huvudet. Det kan vara hjärnskakning. Eftersom hon har minnesluckor skickar Mats Gezelius iväg henne till akuten i Falun.
- Det är alltid bättre att skicka iväg folk en gång för mycket än en gång för lite. Arbetsdagen är långt ifrån slut för de tre herrarna men de håller gott mod.
- När man kommer hem är man ganska trött. Men man somnar med ett flin, säger Mats Gezelius.
Och hur gick det med tjejen som inte kunde gå? Hon hade ett svullet knä, men haltade ut tio minuter senare.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons