Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis utsläppsrätter fördelade 7 miljoner ton koldioxid för SSAB-koncernen

Annons

SSAB Tunnplåt i Borlänge belönas nu med en ökad tilldelning av gratis utsläppsrätter fram till 2012. Borlänge energi, producent av el- och fjärrvärme, får däremot börja betala för sina utsläpp.

Naturvårdsverket har beslutat om tilldelning av utsläppsrätter rörande drygt 700 anläggningar för perioden 2008-2012.
Koncernen SSAB, med anläggningar i Luleå, Oxelösund och Borlänge, får släppa ut mest växthusgaser av alla, närmare sju miljoner ton koldioxid. Det motsvarar ungefär en tredjedel som företag i hela landet varje år gemensamt har rätt att släppa ut. Tilldelningen för anläggningen i Borlänge ligger på dryga 292 000 ton.
Energibolagen har efter åtstramningspaket från EU-kommissionen tagits bort från listan över gratis tilldelning och kommer i fortsättningen att tvingas köpa alla sina utsläppsrätter.

Dyr olja

Borlänge energi släppte under förra året ut 2 731 ton koldioxid.
De ökade kostnaderna kommer att bero på de aktuella priserna på utsläppsbörserna. Under onsdagen låg priset på 20 euro per ton koldioxid.
- Beskedet kommer väl inte som någon överraskning direkt. Samtidigt är vårt mål att få bort den dyra oljan.

Bäckelund

Detta för att även i framtiden kunna hålla billiga priser till våra kunder. Den nya kraftvärmeanläggningen på Bäckelund, som beräknas kunna tas i bruk i början på nästa år, är ett steg på vägen, säger Johan Brossberg på Borlänge energi.

Mer läsning

Annons