Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun-Britt Jansson, som är blind, fick inte ta in ledarhunden Yvonne i kyrkan

Annons

Två gånger de senaste året har Gun-Britt Jansson blivit nekad att ta med sin
ledarhund in i kyrkan.
Det finns inget förbud för ledarhundar i kyrkor.
- Det är ren okunskap. De förstår inte att det är ett hjälpmedel och inte en sällskapshund.

Labradoren Yvonne är en del av Gun-Britt. Utan henne har hon svårt att förflytta sig mellan platser och vara delaktig i samhället.
Meningen med en ledarhund är att den ska kunna följa med överallt. Hundarna har dispens på de flesta platser. Även i kyrkan. För Gun-Britt betyder hunden Yvonne frihet.
I våras skulle Gun-Britt Jansson gå på en nära väns begravning i Mora. När hon kom dit sa prästen att hon inte fick ta in hunden.
Det kunde finnas allergiska barn i kyrkan. Det var inga barn med på begravningen. Däremot var det massor med blommor därinne som doftade starkt och kunde orsaka allergi.
- Det är jobbigt nog att gå på en begravning, och så får jag inte ta med mig hunden.
Gun-Britt berättar att det finns en överenskommelse mellan astma- och allergiförbundet och de blindas förening när det gäller ledarhundar.

Komma överens

Om en allergisk person och en blind med hund träffas ute ska de lösa problemet tillsammans. De kan komma överens om att de sitter i olika delar av rummet till exempel.
- Allergiker säger till själva. De är mer resonabla än en tredje part som ska lägga sig i och bestämma.
I somras var Gun-Britt på rekreationsresa för blinda i Tandådalen. Hon och några vänner skulle gå och fika i fjällkyrkan. Där fick hon inte heller komma in. De sa att det kunde komma någon allergiker. Det var inga andra i kyrkan just då.
- Hur stor är risken att det skulle komma en hund-allergiker just då? Kyrkan ska ju vara öppen för alla, säger hon.

Fick sitta utanför

Gun-Britt fick sitta utanför och vänta medan de andra fikade. Hon vill inte lämna Yvonne. Dels är hunden inte tränad att bli lämnad ute ensam, dels finns en risk att någon stjäl henne.
- Hon är inte bara värd mycket för mig. Sådana här hundar kostar massor med pengar, skattepengar. Jag skulle nog inte få en ny om Yvonne försvann.
Att skylla på allergi tycker inte Gun-Britt håller. Det är inte många som är jätteallergiska mot hundar. Händer det går det att lösa med den personen på tu man hand. Det finns inte bara en okunskap om ledarhundarna utan även om allergiker.
- Det handlar om sunt förnuft. Jag kan tycka att det saknas i dag. Folk kan inte tänka själva.

Förvånad

Hon är förvånad över att det är just kyrkan som nekar hennes hund.
Gunnar Kärrbom som är kyrkoherde i Mora och träffade Gun-Britt beklagar att det blev som det blev. Han tycker ändå att det är bra att frågan tas upp.
- Nu har vi skaffat oss kunskap och ledarhundar har tillträde till kyrkan, säger han.
Vid Tandådalens fjällkyrka säger man att det handlar om ett missförstånd. Karin Wallin som är husmor där berättar att hon trodde att problemet hade löst sig på plats.
- Diakonen hade pratat med kvinnan och sa att hon gärna ville sitta utanför. Jag pratade också med hennes ledsagare och sa att hon fick sitta på en bänk precis innanför dörren om hon ville.
Karin Wallin säger att om Gun-Britt hade velat komma in i fiket hade hon frågat om någon var allergisk men hon uppfattade det som att hon vill sitta ute.
2010 ska hela svenska samhället vara tillgängligt för alla. Även för ledarhundar. På Synskadades Riksförbund, SRF, försöker man informera så mycket det bara går om vad hunden innebär för den blinda.


ANNI ALM

Mer läsning

Annons