Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gör sin första plogsväng – ”Kör inte om”

Lugnet före stormen. Eller åtminstone före snöovädret. På måndagen förberedde sig många för de stora mängder snö, som enligt prognoserna, ska falla över Dalarna på tisdagen. ”Klockan fyra på morgonen har det beräknats komma”, sa Rickard Thorsell, en av de som ska hålla vägarna framkomliga.

Annons

Under måndagen var det många stora fordon som gjordes redo för att tas ut på säsongens första snösväng i Dalarna.

TV: Nu drar snöovädret in över Dalarna

Inte undra på det när prognoserna från väderinstituten spådde stora mängder snö över Dalarna, framförallt delarna söder om fjällen. Först siades om att uppemot 40 centimeter av den vita varan skulle komma. På måndagseftermiddagen nämndes siffror mellan 10 och 20 centimeter.

Lugnet före stormen, eller åtminstone det väntade snöovädret som enligt prognoserna skulle dra in över Dalarna på måndagskvällen och tisdagsdygnet. Rickard Thorsell är en av de som plogar sträckan Borlänge-Ludvika.

Den analkande snön innebar att plogbilsförarna inte hade någon sovmorgon att se fram emot. Kort tid efter att de fått order om att åka ut ska de sitta i sina respektive fordon och köra ute på vägarna.

LÄS ÄVEN: Klass 2-varning för mycket stora snömängder – följ snöovädret som drar in över Dalarna

– 45 minuter rör det sig om, sa Rickard Thorsell, när vi träffade honom, i Buskåker, i utkanten av Borlänge på måndagsaftonen.

Han berättade att han gör sin första säsong som plogbilsförare.

TV: Hektiskt för däckverkstäderna - "Det ringer konstant"

Första uppdraget han åtar sig är att hålla riksväg 50 framkomlig mellan Borlänge och Ludvika. Han tipsar oss vanliga trafikanter:

– Kör inte om om du ser att det blinkar, vi är ute för er säkerhet.

Rickard Thorsell lär inte vara ensam som kommer att vara ute på vägarna med plogbilen i natt och under tisdagen.

Rickard Thorsell räknade inte med att få någon sovmorgon på tisdagen. Istället tog han plats i den här lastbilshytten.

Enligt Sebastian Rystedt, NCC:s jourhavande för vinterväghållningen i borlängedistriktet, väntas 30 enheter vara ute om snön kommer i de mängder som det förvarnats om.

LÄS ÄVEN: Här är vägarna som plogas först i Dalarna

Då syftar han bara på sitt eget område. Därtill ska läggas Dalarnas övriga områden: Älvdalen, Malung, Nås, Rättvik, Avesta, ja, även Edsbyn som kör på en kortare bit av dalavägarna.

Under den årstid som nu kommer väntas det bli en hel del snösvängar. Exakt hur många får vi vänta till i vår för att få reda på.

– Men kanske 40 stycken, gissar åkeriägaren Fredrik Eriksson.

TV: En plogsväng med Ida och Sebastian

Räknat på samtliga åtgärder på vägarna, exempelvis även saltning och sandning, under den kommande årstiden kan det röra sig om ungefär fyra gånger så många vändor. Uppskattningsvis mellan 150 och 170 när utrustning för vinterväghållning finns monterade på fordonen.

Mer läsning