Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela förslaget från skolledningen

Annons

Mjälgaskolan och Jakobsgårdsskolan försvinner som grundskolor.
300 elever måste byta skola.
Så ligger ett förslag som ska spar sex miljoner kronor nästa år.
- Det som var omöjligt för några år sedan, blir möjligt nu, säger skolchefen Kenth Carlsson.

Det är skolområdescheferna Kenth Carlsson och Annelie Johansson, som utarbetat sparförslaget på uppdrag av kommunens produktionsstyrelse.

Förslaget

• Jakobsgårdsskolans 7-9 försvinner. Eleverna ska uppmuntras gå i någon av de andra högstadieskolorna, Domnarvets skola, Gylle skola, Forssaklackskolan och Maserskolan.
Eleverna som måste byta skola ska uppmuntras till val genom att alla får fri skolskjuts.
• Mjälgaskolans F-5 försvinner. Eleverna får möjlighet att välja någon av Tjärnaskolan, Forssaäng, Domnarvet och Gylle.
• Sju rektorstjänster tas bort.
- Tre faktorer styr att vi lägger det här förslaget. Vi har ett vikande elevantal, en växande barnomsorgskö och 40 miljoner fel för att få budgeten i balans, säger Kenth Carlsson.
- Vi räknar med att kunna spara 5-6 miljoner nästa år och mer de kommande åren, säger Kenth Carlsson.

Nytt i skollokalerna

Skollokalerna räknar man ändå med att ha kvar.
I Jakobsgårdsskolan flyttar de in de elever som finns utspridda i lägenheter. Det blir också möjligt för Nygårdsskolan att ha en del klasser i Jakobsgårdsskolan, genom att de båda skolorna blir en enhet.
Mjälgaskolan ska erbjudas flytta till Montessoriskolan, som i så fall skulle få en samlad skollokal. Montessoriförskolan ligger i dag i Nygårdarna och grundskoleklasserna i Kyrkskolan. Med den omflyttningen hoppas ledningen få fram ytterligare förskolelokaler, både vid Kyrkskolan och i Nygårdarna.

Integration

• Räknar med att förbättra integrationen, genom att många invandrarelever får byta skola från Jakobsgårdsskolan till andra skolan?
- Vi ser det som en positiv bieffekt, säger Carlsson.
• Får alla elever plats om några år, med tanke på trycket på barnomsorgen?
- Vi kan se fram emot 2014-2015, och enligt de talen blir det något fler, men det är inte mer än vad skolorna är byggda för. Vi vill behålla enheterna, så vi kan öppna dem om utvecklingen blir annan än vad vi kan se i dag. Vi vill inte göra om misstaget med förskolorna tidigare.
Förslaget om nedskärningarna mbl-förhandlas just med alla fackliga organisationer. Därefter beslutar produktionsstyrelsen i ärendet, efter att barn- och skolnämnden fått yttra sig. Slutgiltigt beslutar kommunfullmäktige i december.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.seMer läsning

Annons