Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helen Sjöholm talade för Dalarnas musiklärare

Annons

- Vissa stämmor glömmer man aldrig, sa Helen Sjöholm och sjöng en understämma på en av de många visor och sånger hon sjöng under sina tio år som korist i flickskolans kör i Sundsvall.
I dag reser hon landet runt, mellan föreställningarna som Eliza i My Fair Lady, och talar om vikten av Musikskolans utbud och betydelse.
- Nu mäts sjukhus mot kultur. Och kulturen får alltid stryka på foten, trots att en satsning på kultur skulle betala sig gott och väl i längden. Vi skulle få friskare människor.

Hon säger det i egenskap av ambassadör för SMOK, Sveriges Musik- och Kulturskolors Riksorganisation. I den egenskapen kom hon på måndagen till Borlänge där Dalarnas musiklärare samlades till en gemensam inspirationsdag.
Att inspireras, känna gemenskap och lust och glädje, var också något som Helen Sjöholm återvände flera gånger till i sin föreläsning för kulturarbetarna.
Det är också just deras entusiasm och personlighet som lägger grunden till elevernas intresse för musik och kultur.

Började i flickkör

Själv började Helen Sjöholm i flickkören som 8-åring. Hon hade turen att få en ”raffig dam med boa”, som sin körledare.
- Hon styrde allt, men kände in och visste alltid vilka som ville och kunde sjunga solo och vilka som skulle delta i små grupper.
Körsången blev Helen Sjöholms egentliga, enda riktiga utbildning. Men en bra start på hennes fortsatta karriär. Hon berättade exempelvis till åhörarnas förtjusning och skratt om hur hon kontaktats av Benny Andersson för att provsjunga materialet till Kristina från Duvemåla, och hur hon uppmanats att söka när Kristina skulle väljas ut. Och hur glad men överraskad hon blev för att hon fick rollen. Det gav henne värdefulla fem års erfarenhet.

Respekt för lärare

Men hon berättade också med värme om pedagoger hon mött, om vikten av att ha fått sjunga i alla stämmor i flickkören Tonsillerna, om disciplin, och förmågan att sjunga snyggt och rent men också förmedla något ut över scenkanten.
- Jag har stor respekt för er lärare. Jag hoppas och tror att ni har roligt på jobbet. Men det är viktigt att ni törs vara och bjussa på er själva. Vara personlig. Inte ta för mycket på blodigt allvar. Vara en auktoritet - men inspirera.

Utstrålning

Med sin sång gav hon bevis på sin utstrålning och personlighet. Men det blev inga visor från Duvemåla eller dängan Du är min man.
- Det är en kul sång att sjunga, men det är ingen stor låt. Jag har faktiskt lite svårt att förstå att den klingar kvar så länge.
Däremot betonar hon att just Benny Anderssons musik och hon själv går väldigt bra ihop.

My Fair Lady

Just nu sjunger hon Eliza i My Fair Lady på heltid.
En lyx kallar hon det själv; då hon får bo hemma och på så vis också hinna ta hand om sitt barn.
Vad ska du göra sedan?
- Det vet jag inte. Att hitta nytt material vore kul just nu!
KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Fotnot: Utöver Helene Sjöholms föredrag fick givetvis kultur-lärarna denna dag också arbeta i mindre grupper, diskutera olika frågor och byta erfarenheter, samt glädjen i att bara umgås med sina kollegor.

Mer läsning

Annons