Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästerna på Logatan har tröttnat på dålig standard

/
  • Peter Hagström och Jan-Erik Pettersson visar hur det ser ut i källaren under ett av Tunabyggens hus på Logatan. – Det är fukt som gör att putsen släpper på väggarna, säger de.Foto: Tomas Nyberg

Annons

I flera år har hyresgästerna i kvarteret Haren, Logatan, påpekat brister i Tunabyggens skötsel av området. När dialogen uteblev tröttande hyresgästerna och anmälde Tunabyggen till hyresnämnden.
I går var det förhandlingar i Falu tingsrätt.
- Hyresgästerna betalar varje månad en del av hyran för underhåll och standard men vi har inte sett några förbättringar, säger Jan-Erik Pettersson och Peter Hagström.

En undersökning visade att de boendes missnöje gäller:
4 värmen och ventilationen i lägenheterna
4 fukt i badrummen
4 fuktskador i källare
4 fasadputs som ramlar av
4 sättningar i grunden
4 områdets yttre skötsel

I sista hand

- Vi har påpekat förfallet för Tunabyggen under flera års tid men mycket lite har gjorts, säger Jan-Erik Pettersson. Svaret som ges är att området kommer i sista hand. Vi betalar lika mycket för underhåll och standard som andra i Tunabyggen men får inget tillbaka.
Han betalar 4930 kronor för sin trea på nedre botten.
- Jag tycker att man har att ställa krav på hyresvärden. Det ska finnas en rimlig koppling mellan vad man betalar i hyra och standarden på boendet. I månadshyran ingår 264 kronor till underhåll men det är pengar som Tunabyggen satsar på annat håll.
Husen är byggda 1961 och 1962. Tunabyggens fastighetschef Hans Sandin anser inte att området har i sämre standard än andra bostadsområden från samma tid.

Upprustning

- Man måste jämföra fastigheternas skick med fastigheter från samma tid, säger han.
Han utlovar att en viss upprustning kommer att ske i området under 2009.
- Det finns pengar i budget för att slutföra dränering av en fastighet, säger han. Det har även monteras fläktar i badrum och fönsterkarmarna har målats.

Totalsanering

Åtgärder som Jan-Erik Pettersson och Peter Hagström inte imponeras av.
- Hela området skulle totalsaneras, säger de.
Efter den muntliga förhandlingen i hyresnämnden togs beslut om syn på plats.
- Jag uppfattade Tunabyggens inställning i förhandlingen som lika oförsonlig som vanligt därför blev jag glad när hyresnämnden föreslog en syn på plats, säger Jan-Erik Pettersson.
Efter en rundtur bland husen meddelade hyresnämnden att dom i ärendet kommer 2 december.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons