Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresvärd betalar inte elräkningen Elbolag har stängt strömmen

Annons

Ingrid Johansson och hennes 15-åriga dotter Josephine fryser. Borlänge energi har stängt av elen till huset sedan deras hyresvärd inte betalat räkningen.
- Helt otroligt. Vi drabbas som tredje part, säger de.

Ingrid Johansson hyr sedan drygt två år ett hus av en privatperson som bor utomlands. Hon betalar varje månad in en fast avgift på hyresvärdens konto för värme, vatten och sophämtning. Hyresvärden har sedan förra vintern en skuld till Borlänge energi. För en dryg månad sedan stängde bolaget av elen. Pannans elpatroner dog, förstås. Maten i kyl och frys förstördes. Diskning, matlagning och tvätt drabbas. Ingrid själv vill betala elkostnaden direkt till Borlänge energi. Det blev nobben. Samtidigt kopplar de inte in elen förrän hyresvärden betalat in hela skulden.
- Snacka om moment 22. Och nu kom kylan också. När solen skiner går jag ut för att värma mig.
Hon eldar hjälpligt i vedpannan. Ingrid vet knappt hur den fungerar eller i vilket skick den är. På nätterna lånar hon el från grannen till en kupévärmare hon ställt in i sovrummet. Dottern Josephine flyr nu till pappan.
- Det är åtta grader i sovrummet. Jag är så trött på det här, säger Josephine som vill och ska bo med mamma.
Ingrid har vänt sig till Hyresnämnden för att lösa tvisten. I dag, onsdag, ska den lyssna på de stridande parternas argument i Falu tingsrätt. På inrådan har Ingrid slutat betala in hyran.
- Jag betalar inte för ingenting. Hyresvärden säger i sin tur att jag inte skött hyran. Men jag har kvitton, säger hon.
Från 31 januari är hon vräkt av sin hyresvärd. Troligtvis ett slag i luften. Hon har bott i huset i över två år och har besittningsskydd. Grundregeln är då att man inte kan bli vräkt utan handfasta skäl. Inte heller är besittningsskyddet bortavtalat. Hyresnämndens beslut kan nu bli att förelägga hyresvärden att betala så strömmen slås på.
- Blir det så säger jag upp avtalet själv. Hon ska inte få nöjet att vräka mig. Men helst vill vi ju bo kvar.
Borlänge energi var redan i somras förbi och ville stänga av.
- Men killen tyckte väl synd om mig och lät det vara. Han sade dock att om det var vinter så fick han inte göra det. Nu är det väl vinter men de har ändå klippt strömmen. Varför gör de så?

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se


Mer läsning

Annons