Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idag börjar skolan i Borlänge

/
  • -- Det är roligast pyssla och fixa iordning klassrummet, säger Cathrin Brännström. FOTO: JOHNNY FREDBORG

Annons

Idag får läraren Cathrin Brännström på Amsbergs skola 10 nya ettor. Då ska pärmar, pennor och saxar ligga i bänkarna. Och det obligatoriska ”välkommen till skolan” måste stå på tavlan.

Det är en stor dag för alla Borlänges förstaklassare och för de lärare som tar emot en ny klass.
- Det är lite pirrigt i magen. Man är förväntansfull. Det ska bli kul med nya barn och föräldrar, säger Cathrin Brännström.

Treorna läste sagor

Hon har träffat alla barnen redan. De gick på förskolan förra året och fick komma fyra och fyra och hälsa på. Treorna läste sagor för dem och de fick träffa fröken.
Cathrin berättar att det sällan är barn som är rädda och gråter första dagen. Det var mer så förr.
- Nu är de mer involverade i skolan från början. De går ju här på förskolan och de har redan träffat mig. Det är en trygghet för dem.
Barnen är oftast väldigt förväntansfulla inför skolstarten. Och de vill ha läxa redan första veckan.

Läxorna viktiga

- Det är jätteviktigt med läxa och att det får skolböcker i bänken. Ungarna vill komma igång och jobba. Det gäller att hålla i den glöden hela året sen.
Fredagen innan skolstart gör Cathrin Brännström iordning klassrummet. Hon bestämmer var alla ska sitta och lägger kritor och pärmar i bänkarna. Elever som behöver mer hjälp sätter hon långt fram vid katedern. De mer självgående eleverna får sitta längre bak.
- Sen har vi de som har svårt för kroppskontakt. De får sitta på ytterkanten så det inte blir något bråk om de stöter i varandra, förklarar hon.

Schemat ska göras

Det är inte bara klassrummet som ska förberedas inför skolstarten. Schemat ska göras också. Det tar längst tid. I år satt de i en och en halv dag och skrev.
Lärarna går också igenom nya direktiv från Skolverket. De har även diskuterat specialundervisningen. Barnen har blivit sämre på att läsa och skriva på senare tid. En läs- och skrivgrupp har tittat på hur man jobbar med det och kommit fram till att språklekar gör att barnen lär sig bättre.

Rim och ramsor

- Det kommer att bli mer rim och ramsor i år.
För Cathrin kommer det att bli en omställning att gå från självständiga tredjeklassare till ettor. Hon måste tänka på att inte sätta ribban för högt.
- Man får vara lugn och försiktig och dra ner på tempot. Det blir mer sitta i ring på golvet med ettorna, säger hon.

Får öva samarbete

Första veckan i skolan blir det många sammarbetslekar. Eleverna får skriva egna regler för hur man ska bete sig i skolan. Som första läxa får de leta på en bild från när de föddes och sätta in i ”boken om mig”.
- Och så ska vi göra en OS-bok. Man måste hänga med i vad som händer i samhället.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons