Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har velat värna om den personliga integriteten”

/

Annons

Moderate riksdagsmannen Ulf Berg från Avesta var den siste att övertygas om det nya lagförslaget till fildelningslag.
- Jag har velat värna den personliga intregriteten. Även om jag tycker att vi kunnat gå lite längre i lagförslaget, så är jag nöjd. Jag ska inte bli något störningsmoment när förslaget ska röstas igenom, säger Ulf Berg efter moderaternas extrainsatta möte i riksdagsgruppen på onsdagen.

Det nya lagförslaget innebär att det inte ska bli hur enkelt som helst att lämna ut information om ett IP-nummer.
- Med det numret kan ju adressatens alla rörelser på nätet kartläggas. Även de som inte tillhör fildelning. Därför ville vi som kämpat för förändringar i förslaget, ha en rejäl tröskel innan en IP-adress kan tvingas fram.
Redan i våras startade moderaterna en debatt om fildelningsfrågor då långt ifrån alla moderater tyckte lika.

Olagligt

Debatten grundar sig i att många producenter av exempelvis film och musik, får se sina produkter läggas ut på nätet där vem som helst kan ladda ner materialet på sin egen dator. Utan att behöva betala. Både nedladdning och uppladdning är olagligt. Men enligt Ulf Berg är det skillnad på att ladda ner och ladda upp.
- Mycket av det du laddar ner till din egen dator där bara du tar del av materialet, är lagligt att hämta hem. På internet finns ju en enorm kunskap lagrad. Är materialet inte upphovskyddat är det helt lagligt att ladda ner.

Skillnader

Med uppladdning menas däremot att material läggs ut på nätet så att fler kan ta del av det. Exempelvis en film eller låtar.
- Men jag tycker ju också att det är skillnad på om du laddar upp en helt ny James Bond film eller en 20-30 år gammal Åsa Nissefilm.
- Jag ville ha ett grovmaskigare nät än de andra, när det gäller att tvinga fram adressen varifrån en olagligt film laddats upp.
Hur ska man då göra för att skydda det upphovskyddade materialet?
- Jag tror att producenterna måste jobba på ett annat sätt och försöka skydda sina varor.
- Vi kommer aldrig att få kontrollsystem som gör att fildelning helt försvinner. Sedan får vi försöka hitta balans för deras krav och den personliga intregriteten.
- De som drabbas mest är ju ändså leden mellan producent och kund.
KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons