Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag hoppas att det är en felformulering”

Annons

Rektorer på skolorna som ska ta emot elever från Jakobsgårdskolan har reagerat på en formulering i finansutskottets protokoll. Där står att elevbidraget från Jaxeleverna ska reduceras med 75 procent.
- Det måste vara ett feltänk, säger Tyko Persson, rektor på Maserskolan.

- Jag vill tro och hoppas att det är en felaktig formulering. Vi räknar med en korrigering, säger Stefan Forsmark, rektor på Gylle skola.
Enligt Kenneth Persson handlar det inte om att elever från Jakobsgårdskolan skulle vara mindre värda än övriga elever. Han beskriver det som att Barn- och skolnämndens budget reduceras på grund av att driften av skolorna totalt sett blir mer effektiv genom nedläggningen av bland annat Jakobsgårdskolan.
Nils Gossas i finansutskottet bekräftar att formuleringen måste ses över.
- Formuleringen i protokollet är olycklig och kommer att ändras i kommunstyrelsens dito. Besparingen i fråga kommer att tas genom en minskning av alla elevbidrag. Eleverna från Jakobsgårdsskolan ska naturligtvis ha med sig samma elevbidrag som alla andra elever.

Finslipning krävs

Enligt förslaget ska Gylle skola ta emot 51 elever, Domnarvets skola 28, Maserskolan 14 och Forssaklackskolan 9 stycken. Gossas är däremot inte så säker på att fördelningen i slutändan kommer att se ut som ovan.
- Förslaget kräver lite finslipning. Vi ska också lyssna på vad eleverna vill.
- Om elever inte vill flytta med klassen utan har andra önskemål om placering så tar vi hänsyn till det. Ambitionen är att genomföra det här så skonsamt som möjligt och inte ta det hårdaste besparingsalternativet, säger Gossas.
- Till skillnad mot kritiken som framförts mot kommunens utredning har en generös tilldelning av transporter med skolskjutsar ingen större inverkan på besparingen totalt. > Kommunen räknar med runt 10 miljoner kronor för en nedläggning av Mjälga och Jax, säger Gossas.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

>

Mer läsning

Annons