Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag måste se om jag har råd innan jag beställer läkartid”

/
  • Avgiftshöjningarna av sjukresor är  betungande för de som ska göra många resor på kort tid. Staffan Körneback tycker det är åt skogen att landstinget sparkar på de som redan ligger som äldre och sjuka.-- Jag vet inte vad jag skulle kunna spara in på, sä

Annons

Avgiftshöjningarna för sjukresor tvingar sjukpensionären Staffan Körneback att skjuta på läkarbesöken.
-Nu måste jag se om jag har råd först innan jag beställer tid hos läkaren. Så tycker jag inte det ska vara, säger han.

Landstinget Dalarna har från första oktober infört en fördubblad avgift för sjukresor, från femtio till hundra kronor, samt höjning av högkostnadsskyddet. För borlängebon Staffan Körneback, innebär det en rejäl smäll.
- Jag vet inte riktigt vad jag ska spara in på, säger han.
Ett läkarbesök med resor kostar nu 300 kronor i stället för 200. Har man dåligt med stålar kan man få avgiften på faktura. Då kostar det hundra kronor extra - per resa. Plus femtio kronor i faktureringsavgift.

Sitter i rullstol

Staffan Körneback är sjukpensionär. Han har haft stroke, är rollatorburen och lider även av kroniska sjukdomar. Stroken har gett honom orienteringsproblem.
Vill han hoppa på en vanlig buss vet han inte var han hamnar. Därför är inte heller slingbussen något alternativ då den inte längre hämtar vid dörren. Därmed är han hänvisad till de avgiftsbelagda sjukresorna.
Han hade ett läkarbesök inbokat den 20 oktober. Tre dagar senare tid hos ögonläkaren. Totalt 600 kronor nästan på ett bräde. Det går inte. Återstår då att avboka ett av besöken. Högkostnadsskyddet har höjts i samma veva. Från 1700 till 2000 kronor.
- Mitt frikort har nyss gått ut till råga på allt. Att börja på ny kula med två läkarbesök på kort tid har jag inte råd med.

Måste spara

Han måste börja spara för att få råd till det där avbokade läkarbesöket. Riktigt på vad vet han inte. Han har fått ny tid i november. Nu har han dessutom fått nya problem han vill prata med läkaren om.
- Blir jag dålig är inte läkarbesök längre självklart. Konsekvensen blir att jag skjuter upp besöken. Eller tvingas åka in akut till slut.
64-årige Staffan får ut drygt 6000 kronor i månaden. Hyran ligger på 4000 kronor. Inte mycket att lägga undan, således.
- Med den lilla sjukpension jag har är det här en rejäl smäll. Det har hänt att jag inte haft pengar till mat alla dagar. Hur ska det inte bli nu då. Det är åt helvete att de inte spar in på andra än gamla och sjuka.

Skenande kostnader

Ann-Catrin Lofvars, ordförande i landstingets miljö- och trafikutskott anger skenande kostnader som orsak till höjningen.
- Vi måste dra in på det som går. Det ekonomiska läget kräver det. Och alla måste hjälpa till, även de som har det knapert. Samtidigt utgår vi från att individerna inte kommer i kläm, säger hon.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Fotnot: Att erbjuda sjukresor är ingen lagstadgad skyldighet, till skillnad från sjuktransport. Landstinget Dalarna har de kommande fyra åren lagt ett sparbeting på en halv miljard kronor, varav 150 miljoner det kommande året.

Mer läsning

Annons