Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Karlsson är orolig för vad som händer när Kvarnsvedens Pappersbruk vill minska antalet anställda

/
  • -- Vissa lever för jobbet, jag jobbar för att leva, säger Janne Karlsson. Han har jobbat vid PM 10 vid Kvarnsvedens pappersbruk i snart 30 år.Foto: Tomas Nyberg
  • -- Folk är sjuka, utbildas och är lediga. Det är inte bra att ringa ut extra folk som är lediga, säger pappersordförande Sonny Waern.
  • -- Vi hinner aldrig i kapp, säger Ronny Karlsen vid utlastningen.
  • Graham Knight och Jan Karlsson vid Rullmaskin 20 är oroliga över om de ska få ytterligare arbetsuppgiften.-- Kvaliten blir sämre, säger Jan Karlsson.

Annons

- När nån är sjuk märks det. Det har blivit fler extra inhopp. Är vi för få, kör vi med reducerad hastighet.
Jan Karlsson jobbar vid rullmaskin 20 Kvarnsvedens Pappersbruk.
Ingen har försvunnit från hans lag vid förtidspensioneringen, men det diskuteras rationalisering.

Jan Karlsson och Graham Knight sitter i reglerarhytten vid rullmaskinen. Här rullas papper upp efter tillverkningen vid PM 10.
Pappersmaskinen var världens största pappersmaskin när den byggdes 1969. I dag ser maskinen liten ut jämfört med de två nyare maskinerna.
Vid rullmaskinen är de tre personer som arbetar. Runt 300 stora pappersrullar ska de ta om hand varje skift.
- De vill att vi ska göra fler jobb på samma gång. Det blir svårare hålla hög kvalitet.

Oro inför framtiden

Det finns nu förslag att de förutom sitt vanliga jobb även ska sköta en omrullningsmaskin. En viss oro märks på dem hur det ska bli. När nån är sjuk eller ledig är det ofta så att någon som har sina lediga dagar får hoppa in. Oron finns vad som ska hända i framtiden om det blir färre vid sträckorna.

- Ingen försvunnit här

Men på rullmaskin 20 har inte märkt någonting av förtidspensioneringen. Ett hundratal personer har försvunnit från pappersbruket under det här året, utan att bli ersatta. Många av dem har pensionerats i förtid.
- Inga har försvunnit härifrån än, säger Jan Karlsson.
Ute i maskinhallen är det varmt. Alla jobbar i t-shirt.
- Jag har jobbat här sen 1979 och trivs med skiftgången även om det sociala livet får stryk. Jag bor 500 meter härifrån. Två tramptag på cykeln så är jag här. Vi jobbar sex dagar och är lediga sex dagar, säger Jan Karlsson.
Varje kvart ska de ta reda på de rullar som rullats upp. När vi är på besök blir det två pappersbrott efter varandra. Det blir att plocka, klistra rullar och slita ut en del av pappersbanan.
- Normalt är det brott på pappersbanan upp till två gånger per skift. Men det kan vara upp till 15 gånger. Då känner man av det rejält.

Klämskador

Det har varit en del olycksfall vid rullmaskinen. En som allvarligt skadat armen, en som skadat ett finger.
- Den här maskinen (RM 20 ) har producerat arbetsskador i mängd. Men det har blivit bättre, säger fackordföranden Sonny Waern.
Förutom arbetet vid rullmaskin får personalen jobba med annat.
- Man vill inte vara nere i källaren så länge. Det smakar illa i munnen. De förbättrade kvaliteerna kräver nya kemikalier.

Hinner inte i kapp

Lite senare i produktionskedjan ligger emballeringen. Här ska rullarna från de fyra pappersmaskiner som är i gång i dag emballeras och fraktas ut på tågvagnar och lastbilar.
Ronny Karlsen jobbar tvåskift med utlastning av rullar och börjar märka högre tempo och snävare bemanning.
- Det har blivit sämre och sämre. Vi hinner aldrig i kapp. Vi kan ha rullkö på 400-500 rullar per skift.


PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons