Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne Wänn biståndsarbetare från Borlänge har velat göra världen lite bättre

/
  • Janne Wänn från Dala Husby och Borlänge är biståndsarbetare med hela världen som arbetsfält. Just nu bor han i Kambodja i Phnom Penh där han bland annat verkar för att återföra fiskevatten till byborna.FOTO: PRIVAT

Annons

Han har med egna ögon sett konsekvenserna av USA:s politik. Han har upplevt den heta öknens fattigdom och svält.
Han har levt i talibanernas musikaliska tystnad.
Men biståndsarbetaren Janne Wänn från Borlänge har också mött glädjen, och tacksamheten hos enkla, jordnära människor där han byggt skolor, hälsocentraler, brunnar eller hjälpt människor få tillbaka sina fiskevatten.

Janne Wänn från Dala Husby och mångårig lärare och pedagog i Borlänge, är hemma i Sverige för ett par veckor Han ska möta organisationen Forums Syds medarbetare för samtal och diskussioner. Till veckan återvänder han till Phnom Penh och Kambodja där han sedan i våras har sin arbetsplats.
- När min dotter var 16 år och nästan hade gått ur skolan sa hon åt mig att jag fick ge mig iväg utomlands igen, minns Janne Wänn. Hon visste hur mycket jag ville åka...
Sedan millennieskiftet har Janne Wänn därför på sitt vis försökt göra världen lite bättre och livsförutsättningarna för fattigt folk i Afrika och nu också bortre Asien något drägligare.

Redan på 70-talet, efter sin gymnasieingenörsexamen vid Soltorgsgymnasiet i Borlänge begav han sig dock iväg som fredskårist till Tanzania. Efter några år kom han hem, bildade familj och arbetade i Borlänge både som Syo-konsulent, studierektor och högskolelärare.. Under den här tiden hann han också läsa in en magister i pedagogik.
Både teknikkunskaperna och pedagogiken kom väl till pass när han år 2000 gav sig ut i världen igen. Sedan dess har han varit utlandssvensk.
- Först begav jag mig till Afghanistan. Genom Svenska Afghanistankommittén skapade vi jordbruks och handikapp-program, byggde skolor, utbildade flickor och byggde hälsocentraler.
Tiden i landet blev speciell.. Inte minst för att talibanerna förbjudit all musik.
- Men de behandlade gäster väl. Det var förbjudet att gå till angrepp mot oss. Däremot var Al Qaida besatt av en mission att förgöra västvärlden.
Såg du Bin Ladin?
- Det vet jag inte riktigt. Han kan mycket väl ha varit där. Jag såg deras träningsläger, deras bilar med mörka fönster...
Janne Wänn befann sig också i Afghanistan när USA attackerades 11 september 2001.
- Vi såg på tv vad som hänt. Vi förberedde allt och gav oss iväg morgonen därpå.. Vi var första västerländska bil över gränsen till Pakistan morgonen därpå. Dagen efter satte talibanerna upp gränsvakter och kontroller.
Likafullt var Janne Wänn tillbaka en och en halv månad senare. Han slutförde sitt uppdrag. Var du aldrig rädd?
- Njaej, jo, en gång. Natten efter attacken i USA hörde vi bomber och smällar inne i Kabul och trodde USA redan inlett sin hämnd. Då var jag rädd för att dom skulle ta oss som gisslan. Men det var nordalliansen som gått till anfall.

Janne Wänn återvände till Sverige, bytte uppdragsgivare och begav sig till Somalia. Till fattigdom, armod och elände.
- Det är ett land jag inte hyser stora förhoppningar om. Där finns de fattigaste människor jag någonsin mött. Krigsherrarna dominerar. På havet utanför lever piraterna.
I Somalia såg Janne och hans team till att befolkningen i området kunde försörja sig själva och på så vis slippa ge sig ut och följa flyktingsströmmarna.
Har du känt att din insats betytt något?
- Som biståndsarbetare kan jag aldrig påverka världspolitiken. Det måste det andra krafter till för. Nya regeringar. Men vi har kunnat arbeta lokalt och stärka människorna med exempelvis utbildning.
Efter Somalia fortsatte Janne Wänn mot Irak (från Kuwait och Jordanien) innan han i våras tog anställning hos Danska flyktingrådet för att arbeta i Kambodja. Syftet är jobba med lokala föreningar för befolkningens väl.
- Vi återerövrar bland annat vattnet. Mecongfloden är jordens näst mest artrika vattendrag. Men Kambodja har utsatts för rovdrift . Ädelträ har huggits ner och illegalt fiske har skett med dynamit och elektricitet. Vi har med advokaters hjälp arbetat för att människor ska få tillbaka sin rätt att bruka skog och sitt vatten, Vi har fått rätt i flera fall.
Vad driver dig till nya biståndsuppgifter?
- Intressant. Jag är en nyfiken person. Jag får lära och se nya saker men också känt att jag kan göra något för att världen ska bli lite bättre..
Hur har du förberett dig för att leva och bo som du gjort?
- Jag var scout som barn. De färdigheterna har jag haft stor nytta av. Det har varit som att fjällvandra; man tar bara med det allra nödvändigaste; toalettsaker och böcker. Sedan får man gilla läget.
Vad blir ditt nästa mål?
- Jag hade en dröm om att få komma till bortre Asien. Där är jag idag. Jag har fyllt 61. Jag har varit i 70-80 länder världen över. Jag börjar bli lite nöjd.
Det är alltså snart dags för pensionering. Vad gör du då?
- Flyttar hem. Bygger mig en stuga i Dalarna. För det är i Sverige jag vill bo. Man märker när man är utomlands vilket fantastiskt land vi bor . med bra politiker, hederliga byråkrater, inga orkaner, inga jordbävningar, inga krig. Att det delar av året är mörkt och kallt får man ta.

KERSTIN ERIKSSON
0243-92020
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons