Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbar för samarbete i skolan

Annons

Gymnasieeleven Robert Bark från Erikslundsgymnasiet har varit i kinesiska mångmiljonstaden Wuhan. Syftet är att få till ett samarbete med en skola där.
- Som elev kan man inte fråga vem som helst var toaletten ligger, säger han.

Tillsammans med rektor och två lärare åkte skolans elevrådsordförande Robert i förra månaden till Kina. En veckas späckat program stod på schemat. Så här några veckor efteråt har de hunnit samla intrycken. Staden har redan annan samverkan med Borlänge kommun (se artikel nedan).
- Skillnaderna är enorma. Med lite fantasi kan man se likheter mellan Borlänge och Wuhan med sina dryga tio miljoner invånare, säger de.
De träffade representanter för samarbetsskolan Wuhan second Commercial School. Parterna undertecknade ett "letter of intend" som beskriver samarbetspunkter som skolorna vill uppnå.
- Vi vill lära av varandra, skapa utbyte både mellan elever och personal. På sikt vill vi även byta studenter med varandra inom den arbetsplatsförlagda utbildningen, säger rektor Bitte Söderlind.
Robert presenterade sig själv och sin roll som elevrådsordförande och hade mycket att tillföra i dialogen kring elevinflytande.
- Det var högtidligt och jag blev lite nervös men annars gick det bra, säger han.
Heta somrar och kalla vintrar präglar klimatet i Wuhan som ligger vid floden Yangtze i inlandet. Med så många invånare krävs en stark logistik.
- Bakom det skenbara kaoset döljer sig en imponerande organisation. Det gäller rakt av i det kinesiska samhället, säger Söderlind.
De berättar om hur alla människor tilldelas egna uppgifter. Någon som öppnade dörrar, en annan som hälsade välkommen och en tredje som bar bagaget, exempelvis.
- På flygplats och hotell fanns fler personal än resenärer och gäster verkade det som, säger Robert.
Kraftiga kulturella skillnader märks. Människorna är vänliga och nyfikna på västerlänningar. Skolans värld är väldigt auktoritär.
- Vid besök på skolan fanns endast en person som kunde engelska. Jag ville veta var toaletten låg. Naturligtvis frågade jag den personen. Han var en av skolans högst uppsatta. De kinesiska eleverna ojade sig och drog på munnen. Själva hade de aldrig vågat fråga honom en sådan sak, säger Robert.
På internatskolan som Erikslundsgymnasiet skapar utbyte med läser drygt tusen elever. De kommer från landsbygden med många fattiga. Utbildning ses som en investering, en möjlighet till ett drägligt liv.
- I Sverige tas mycket för givet, säger Robert som omvärderat vissa uppfattningar sedan resan.
Men skola är skola, oavsett var den ligger. Matematiken är densamma.
- Men viss matte som vi läser på gymnasienivå stöter kineserna på först på högskolan, noterar Robert.
Bitte stötte på en liten kille på stan vid ett tillfälle. Hans engelska namn var Billy. Alla kineser har ett engelskt namn. Han var otroligt öppen tills han frågade vad Bitte hade för yrke.
- När jag sa att jag var rektor höll han på att sjunka genom gatan. Respekten för överordnade är stor.
I Sverige pågår en debatt om huruvida elever ska få betygsätta lärare. I Kina är det så. På utbytesskolan fanns stora bilder på månadens lärare uppsatta på skolans gemensamma ytor. Eleverna bedömer dem allt utifrån undervisningsmetoder till klädsel.
- Jag tycker inte om elitistiskt tänkande som finns där, säger läraren Malin Steger som tillsammans med kollegan Ingalill Lind var med på resan.
De noterar att kvinnor på höga poster i skolan är sällsynta. Hotellet de bodde på var lyxigt. Samtidigt fanns tydlig slum i staden.
- En mix av det kinesiska och svenska skulle göra en riktigt bra skola, säger Bitte Söderlind.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se


FOTNOT. Du kan läsa dagboken från resan på kommunens hemsida.

Mer läsning

Annons