Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julpyssel i Tjärnaskolan

/
  • Alva Pedersen gör julkorv. -- Både kul och lite läskigt. Men jag älskar julkorv!Foto: TOMAS NYBERG
  • Pontus Karlsson kämpar med skalaren. Potatisen ska sedan rivas och malas i korvsmeten.Foto: TOMAS NYBERG
  • Isabella Gärds (till vänster) var tidigare elev på Tjäranskolan. Nu går hon i åttan och har tagit ledigt för att få vara med och hjälpa de yngre barnen, till exempel Beatrice Gärds och Ida Andersson.Foto: TOMAS NYBERG
  • Ögonen rinner av löken. Men Joesefine Wennmark skär vidare. Löken sätter piff på julkorven.Foto: TOMAS NYBERG

Annons

Smeten väller fram.
Alva Pedersen stoppar den till julkorv med skräckblandad förtjusning.
På hela Tjärnaskolan pågår julförberedelser.

Det vanliga skolarbetet vilar för dagen. Eleverna går runt mellan stationer med julpyssel. Peppade lärare med extra glatt humör tar hand om barnen.
När dagen är slut har alla fått en upplevelse av julen, exempelvis film, saga eller dans. Alla har också gjort ett julpyssel och tillverkat något ätbart.

Grupparbete

- Vi vill visa julens traditioner i Sverige, säger Anna-Karin Enhol-Näslund, lärare som för dagen hjälper barnen att göra egen julkorv.
Hon betonar också att julen står för gemenskap. Därför jobbar eleverna i grupper med barn från förskoleklass till sexan.
- Man lär känna nya kompisar.

Ögonen svider

Julkorven behöver både riven potatis och lök. Josefine Wennman i trean skalar lök så ögonen svider.
- Jag brukar göra julkorv med farmor och farfar, berättar hon.
För andra är korvstoppningen en ny erfarenhet. Fjälstret, rengjorda gristarmar som blir korvskinn, väcker nyfikenhet.

Köttbullar och bröd

I rummen intill lagar barn och vuxna köttbullar och bakar bröd. Vid kavlarna hittar vi Isabella Gärds som gick ut Tjärnaskolan för två år sedan.
- Det är viktigt med julpysslet. Man såg verkligen fram emot det, minns hon.
Isabella Gärds vill fortfarande vara med.
I år har hon tagit ledigt för att hjälpa de yngre eleverna, till exempel systern Beatrice som går i femman.
Som vanligt ska maten tillverkas, rödbetssallad, julkorv, köttbullar och bröd, serveras vid onsdagens jullunch.


KARIN SIMONSSON
0243-920 21
karin.simonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons