Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JunkYard Senior Elks bästa i världen att konstruera robotar av lego

Annons

Borlänge har fått sina första olympiska segrare.
Ungefär så kan man sammanfatta robotkonstruktörerna Klas Löfstedt, Jonas Ekskog, Joakim Svensk och Pelle Nordfors framgångar i japanska Yokohama.
De vann överlägset World Robot Olympiad 2008

Det handlar om att vara bästa på bygga robotar med hjälp av lego och få dem att utföra komplicerade sysslor under tidspress. Ingen kan den konsten så bra som laget från Borlänge som till vardags går på Soltorgsgymnasiet.
Först vann de uttagningen på Stora Björn i konkurrens med lokala förmågor, sedan vann de SM på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och så i helgen i Yokohama segrade de i världsfinalen eller som det officiellt heter - World Robot Olympiad.
Till finalen hade JunkYard Senior Elks från Soltorgsgymnasiet tagit fram en delvis helt ny modell. En robot som de antog vara mer anpasslig efter de uppgifter som skull krävas i en VM-final.
Inför tävlingen övade de upp snabbheten i de olika momenten.
– Det gäller att vara fingerfärdig för att vinna, var budskapet inför resan.
Det var en satsning som visade sig gå hem.
JunkYard Senior Elks, ett något besynnerligt namn kan tyckas för en novis, har byggt lego ihop i fyra år och har tidigare tävlat i First Lego League som är ett robotbyggande anpassat efter grundskolan. Nu går de tillsammans andra året på Soltogsgymnasiet Naturvetenskapliga program.
Coach för laget i Japan har varit Pelle Nordfors och Röde Ericsson, Framtidsmuseet.


HANS DAHLQVIST


Mer läsning

Annons