Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kluster kan vara lösningen - bidrar till starkare konkurrenskraft

Annons

Syns du inte så finns du inte. Att bilda ett kluster kan vara en väg mot starkare konkurrenskraft. Det säger experten från Handelshögskolan i Stockholm, Örjan Sölvell.
- Attraktion. Det gäller att få upp sin egen flagga. Klusterinitiativ är ett bra sätt att synas, säger han.

Näringslivsenheten i Borlänge kommun, utvecklingsbolaget Mitt Dalarna, Högskolan Dalarna och två av Borlänges konsultföretag ordnade under onsdagen ett seminarium med workshop på Tenoren.
Inbjuden föreläsare var professor Örjan Sölvell, expert på klusterbildning.
Åhörarna var dala-konsulter, företrädesvis inom individ- och organisationsutveckling.

Konkurrensen hårdnar

Deras gebit, tjänstesektorn, växer snabbt. Konkurrensen hårdnar. Kunderna vill ha stora leverantörer. Samtidigt är företagen i Dalarna mycket små.
Frågan är om även tjänsteföretag kan fungera i kluster och vad dalaföretagen kan vinna på att bilda ett affärs-kluster.
- Om tillräckligt många ansluter sig till forumet kan man ansöka om medfinansiering från EU:s strukturfonder. Det måste alltså handla om ett samarbete över kommungränserna i hela länet, säger Tiina Olsson från Borlänge kommuns näringslivsenhet.
Grazyana van de Voorde, konsult i organisationsutveckling med placering i Borlänge ser samarbetet inte bara som en möjlighet utan snarare som en nödvändighet.
- Vi agerar inom den snabbast växande sektorn och trenden är tydlig. Efter en stark expansion kommer en självsanering. Kvar är då medelstora och stora företag. I Dalarna ligger många företag i branschen inaktiva. De finns bara på papper, säger hon.

Enmansföretag

De som är aktiva- hur hävdar de sig i kon-kurrensen med stora konsultbolag från andra håll i Sverige, undrar hon vidare.
- Dalarnas konsult-företag är nästan uteslutande enmansföretag. Kunderna vill ha stora leverantörer med både djup och bred kompetens. I framtiden kommer därför de små företagen att försvinna.
- I dag konkurrerar vi med varandra om småsmulor. Ett samarbete gör oss konkurrenskraftiga. Ett exempel: En kommun vill genomföra ett chefsutvecklingsprogram under ett år. En arbets-gemenskap med många aktörer kan erbjuda en skräddarsydd lösning anpassad efter personalens respektive arbetsuppgifter, säger hon.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons