Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen byter åsikt om kokakyl-metoden

/

Annons

Nu ändrar kommunledningen helt uppfattning om den så kallade koka-kyl-metoden.
Det är på alla sätt bättre att laga maten direkt på förskolan, skolan eller äldreboendet, istället för att köra ut kyld mat för uppvärmning.
Det visar en ny utredning.

Sedan tio år lagar storkök mat som kyls och transporteras vidare för uppvärmning på olika arbetsplatser. Metoden slog igenom på nittiotalet. Då fanns planer i Borlänge på att helt gå över till koka-kyl-mat. Men flera mindre kök där personalen lagar själv blev kvar.
Nu har kommunens enhet för kostservice jämfört de olika metoderna. Inte en enda fördel talar för koka-kyl. Det bästa är att laga maten i kök nära barn och äldre. Vinsterna är flera, enligt utredningen:
l De anställda upplever större motivation, delaktighet och ansvar när de själva lagar maten.
l Barn och äldre äter mer när maten är lagad på plats.
l Priset per portion blir lägre, bland annat för att hanteringen av maten går snabbare.
l Transportkostnaderna minskar kraftigt om koka-kyl-metoden upphör.

Rusta köken

Tretton kök som idag tar emot kyld mat kan återgå till egen matlagning utan någon större satsning.
Men åtta kök kräver snarast mer upprustning. Det gäller både kök som redan har egen matlagning och kök som tar emot kyld mat.
Produktionsstyrelsen föreslår nu att koka-kyl-metoden helt upphör. Ombyggnader av köken ska ske i den takt som investeringsbudgeten klarar. Starten sker nästa år.
Kenneth Persson (s), ordförande, räknar med att fullmäktige säger ja.
Flera av skälen har varit tydliga från början. Varför har kommunledningen ändå hållit fast vid koka-kyl i tio år?
- Svårt att svara på. Men det handlar om ekonomiska skäl och besparingar på stordrift. Nu har vi tagit till oss av synpunkterna.
KARIN SIMONSSON
0243-920 21
karin.simonsson@daladem.se



Mer läsning

Annons