Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst i Kvadrat startar i helgen

/

Annons

Nästa helg är det premiär för en konstvandring utöver det vanliga.
51 konstnärer i Falun och Borlänge öppnar ateljéer och rum för allmänheten.
- Det görs mycket bra konst på nära håll och konstnärerna får en chans att visa vad de går för, säger Gudrun Nyström, en av initiativtagarna.

Konst i kvadrat är det fyndiga och mångtydiga namnet på konstrundan och det syftar både på tavelformen, de två städerna och den lätt skruvade stämning som råder bland deltagarna.
En föraning om vad som väntar gavs redan lördagen på Galleri Mg i Gylle. Samtliga som är med i Konst i kvadrat visar några verk. En lämplig start på konstrundan kan börja där.
Enligt Gudrun Nyström har gensvaret för arrangemanget varit stort bland konstnärer och allmänhet.
- Tyvärr har vi tvingas att säga nej till flera intresserade, säger hon. Utrymmet räckte inte till.

Karta

I det påkostade program-bladet finns en karta med som visar var konsten ställs ut.
En lokal konstrunda har länge funnits med på Gudrun Nyströms önskelista. Konstrundan på Österlen är rikskänd men det är poppat upp konstrundor lite varstans på senare år.
- I Borlänge och Falun har det inte funnits så när diskussionen tog fart insåg vi att kunde göra nåt tillsammans. Det är ju populärt med samarbete över kommungränsen. Konst i kvadrat är konstnärernas bidrag.

Galleri Storsten

En som ställer ut är Karin Bröms från Ornäs. Hon tvekade inte en sekund.
- Jag tycker initiativet är mycket bra, säger hon.
Hennes alster visas tillsammans med sex andra konstnärer på Galleri Storsten i Ornäs.
35 konstnärer från Borlänge och 16 konstnärer från Falun deltar. Alla tekniker finns med - från tovad ull till handmålat glas, från oljemåleri till svartvit fotokonst.
- Det finns något för var och en, säger Gudrun Nyström. Tanken är konst-upplevelsen ska vara en upplevelse för hela familjen.

Sponsrade av 36

Den som vill ta del av hela konstrundan måste ha tillgång till bil. För i Bjursås ställer Pierina Jonasson ut textilier och i Torsång ställer Marie Sundblom ut målningar i akryl. Då duger inte apostlahästarna hur tjocka rågummisulorna än är.
Som tur är finns det mesta mer centralt som i kulturhuset Asken i Borlänge och Grand Hotell i Falun för att nämna två platser.
Konst i kvadrat sponsras av 36 företag.HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons