Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig anställd sextrakasserades

Annons

Den kvinnliga lärlingen utsattes för sexuella trakasserier.
Skador och tillbud som hon råkade ut för i arbetet nonchalerades av arbetsgivaren.
Nu anmäls arbetsgivaren till Jämställdighetsombudsmannen JämO.
Facket har beslutat företräda henne i en tvisteförhandling.

Den unga kvinnan anställdes i januari av Skanska som snickarlärlingen på en arbetsplats i Borlänge. Trots att hon saknade erfarenhet fick hon utföra sysslor med risker. Det ledde bland annat till en halkolycka och en stukad handled. Arbetsgivaren godkände inte skadan som sjukskrivningen utan hon sattes att göra lättare sysslor.
Efter en tid blev hon totalt utfryst och behandlad som luft. Skyddshjälmen hon bar krossades av ett järnrör utan att någon utredning om orsaken gjordes.
Hon sattes att lyfta staket som vägde 40 kilo per enhet. På nytt skadade hon sig när vaggan med staketen välte och hon hamnade under och skadade ryggen. Ingen på företaget frågade om hon behövde besöka läkare. Inte heller gjordes anmälan om tillbud eller arbetsskada.
Enligt anmälan orsakades olyckan av att någon utan förvarningen släppt taget i ett lyft och vaggan välte.
Någon anmälan om arbetsskada till Försäkringskassan och AFA gjordes inte av arbetsgivaren. Inte heller upprättades en rapport till Arbetsmiljöverket.
När hon återkom till ordinarie arbete ansökte hon om ett gymkort som alla andra anställdas har som förmån. Trots påtryckningar ledde det inte att hon fick möjligheter att träna.
Besvären i ryggen gav sig inte. Det ledde till kortare perioder av sjukskrivning. Slutligen remitterades hon till sjukgymnast. Arbetsgivaren rekommenderades att ge henne ett anpassat arbete. Nu uppstod problem vem som skulle betala kostnaderna för rehabiliteringen. Ett tiotal kontakter behövdes med facket för att få nödvändiga papper för ersättning.
Ryggproblemen ledde till att hon av en manlig anställd blev sexuellt trakasserad och fick utstå påhopp i stil med "vad håller ni på med i sängen" och grövre förolämpningar.
En polisanmälan om sexuella trakasserier är gjordes.
I augusti varslades Skanska distriktschef henne om uppsägning. Orsaken angavs att hon var tjej, att hon var för klen, i behov av anpassat arbete och inte gått på gym för att bli starkare.
Officiellt angav uppsägningen beror på arbetsbrist. Ingen annan på arbetsplatsen har emellertid varslas. En man som anställts senare får arbeta kvar.
Kvinnan anmälde företaget till JämO första september.
JämO har i kontakt med Byggnads fått besked att facket kommer att företräda henne i tvisteförhandlingen med företaget.

HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons