Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Långt i från hur det var och hur det skulle kunna fungera”

/

Annons

Borlänge är inte den sämsta av kommuner när det gäller tillgänglighet.
Det säger DHR:s ordförande Gunnar Wikström, även om föreningen har fortfarande mycket att kämpa för inför 2010.
Föreningen - som firade 50 år med middag och underhållning på söndagen - värdesätter att också själva anordna aktiviteter för att erbjuda Borlänges handikappade ett aktivare liv.

Deras torsdagsträffar är exempelvis en av de viktigare inslagen i föreningens verksamhet. Minst en gång i veckan samlas medlemmarna till aktiviteter. Ibland bara till föreningslokalen där de handarbetar och pratar. Ibland på resor som ger funktionshindrade möjlighet att se mer än Borlänge. Månadsmöten sker i Korskyrkan vars hiss gör det möjligt för alla att delta.
DHR står inte bara för De Handikappades Riksförbund utan också för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet.
Hur ser då tillgängligheten i Borlänge ut?
- Den är inte den sämsta, men det är höga trottoarkanter, trånga entréslussar, det fattas dörröppnare för att inte tala om alla skyltar och möbler som står ute på gatorna till hinder för rullstolsburna och synskadade.
Det som Gunnar Wikström beklagar mest är dock färdtjänsten. En verksamhet som faktiskt föreningen själv drog igång så tidigt som 1965, och därmed var en av de första i landet med färdtjänst..

Samres försämrade

Med insamlade medel köpte ordföranden Sven Kylberg in två bussar som med hjälp och underhåll från Brandkåren och bilkåristerna användes som färdtjänstbussar i Borlänge under många åt.
- I dag är det Samres som styr när jag ska fara någonstans. Det blev sju resor värre för oss handikappade. Jag tvingas ofta åka runt hela Borlänge när jag ska någonstans. Det är långt i från hur det var och hur det skulle kunna fungera.

Framgångar

Gunnar själv är handikappad efter tre höftoperationer. Hans drivkraft är viljan att skapa förändring. Få något gjort.
- Vi kanske uppfattas som besvärliga när vi agerar för olika saker, men det är ju för att det ska hända något.
Ett visst gehör tycker sig ändå Gunnar Wikström märka av.
- Efter ett besök hos polisen där vi hittade massor av påpekanden, har de nu börjat se om sitt hus. Och vi har mer insyn i dag. Ta bara Maxims renovering med ramp och hiss. Något vi uppskattar. Vi är också en förening som gärna ser på revy.

Mer läsning

Annons