Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Lindström blev för obekväm

Annons

Socialdemokraterna avbryter samarbetet med väns-terpartiet. Orsaken är partiets gruppledare, Leif Lindström. Beslutet fattades av en enig styrelse efter ett extra styrelsemöte i söndags kväll.
- Vi ser det som en personfråga. Hans förtroende är förbrukat, säger kommunstyrelsens ordförande, Nils Persson.

Det var på en presskonferens i arbetarekommunens expedition på Vasagatan som partiet under måndagseftermiddagen släppte nyheten. Socialdemokraterna tänker inte längre fatta några beslut med stöd av vänsterpartiet. Däremot fortsätter samarbetet med miljöpartiet. Därmed kommer vänsterns tre mandat i kommunfullmäktige att fattas.

Över partigränsen

- Nu får vi eventuellt söka lösningar över partiblocken. I dagsläget finns ingen lösning på den frågan. Men rockaden görs för att trygga besluten för borlängebornas bästa, säger Kenneth Persson, ordförande i arbetarkommunen.
Socialdemokratin har även tidigare under en mandatperiod samregerat över partigränsen. Då fattades ett mandat för egen majoritet.
- Det gick bra då och ska nog fungera även nu, säger Nils Persson.
Leif Lindström betraktas som obekväm, oberäknelig och illojal. Enligt herrarna Persson väljer Leif Lindström att ofta gå emot socialdemokraterna i olika frågor. Lindström har ifrågasatt organisationen med beställar- och utförarmodellen och hävdat att det i kommunen finns en majoritet mot den.

Utspel om högskolan

Som en annan utlösande faktor anges att Lindström nyligen gått ut i media och efterfrågat en bred debatt angående kommunens stånd-punkt i högskolefrågan. (S) menar att de styrande i kommunen var överens.
- Linjen var klar. Ändå gör han detta utspel, samarbetet till trots.
Kenneth Persson och Nils Persson menar att det en tid höjts röster bland partiets medlemmar om missnöjet med Lindström.
- Det är snarare så att jag varit den som hållit tillbaka. Men nu är måttet rågat även för mig, säger Nils Persson.

Knakat i fogarna

Samarbetet med vänstern har tidigare knakat i fogarna. Det var inte länge sedan man sökte samförstånd med gamle socialdemokraten Lars-Eric Skoglunds parti ofa (Omsorg för alla). Ofa avböjde den inviten. Socialdemokraterna menar att den nyligen avlidne vänsterpartisten Lars-Ove Hagberg fungerade som en god balansfaktor.
- Efter hans frånträde har allt barkat ur, menar Kenneth Persson.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons